Weg met verkoudheid: nature’s way

Toen J. een tijdje geleden thuiskwam met een knoert van een verkoudheid (een echte zware snotvalling “zoals ze zeggen”), wou hij koste wat kost chemische medicatie vermijden. Dat doet hij meestal al (al van voor ik mijn opleiding herborist volgde), maar voor hij Raf Willaert’s tweede boek (Wat je lichaam zelf doet, doet het beter) las, was (chemische) neusspray zijn enige redding wanneer het voelde alsof zijn sinussen in een baksteen veranderd waren. Deze keer dus zonder, maar wel mét resultaat. Misschien niet zo snel als voordien, maar in mijn ogen kan dat ook niet altijd. In de eerste plaats heeft je lichaam (naar mijn ervaring) bij dit soort ziektes rust nodig, en tijd om zichzelf te herstellen. Ook voeding is cruciaal, en zou gevarieerd, vers en vol nuttige stoffen moeten zitten. Let food be your medicine, zei Hippocrates al. Daarnaast kan je natuurlijk wel helpen, en je geraakt al ver met een basis huis, tuin en keukenkruiden, liefst biologisch geteeld (en eventueel verwerkt). Het lijstje hieronder is opgemaakt vanuit mijn eigen ervaring en verre van limitatief, ik kan er niet voor garant staan dat dit voor iedereen werkt, maar ik hoop van wel.

 • Heel simpel (en lekker!): 4 à 5 tassen (verse) citroen-gemberthee per dag. Per tas een kwart of halve citroen (je kan de schil er mee in laten trekken) en een stukje gember ter grote van het bovenste kootje van je duim. Dat laatste kan je inkerven met je mes zodat er meer stoffen vrijkomen. Gebruik water van 70 à 80°, bij warmer water gaan veel stoffen kapot. Wij maken thuis vaak ineens een grote pot, lekker gemakkelijk en gezellig. (En als je nood hebt aan iets zoet, een beetje honing erbij maakt het extra lekker, al drink ik het zelf meestal zonder.)
 • Tijm, één van de meest ondersteunende kruiden bij problemen aan de luchtwegen. Wij gebruiken het ook als thee, maar vooral om te verdampen en als siroop.
  • Verdampen (aromatherapie): In natuur- en biologische winkels vind je vaak verschillende soorten etherische olie. Er bestaan combinaties op de markt waarin bijvoorbeeld eucalyptus, den, munt en tijm samen zitten, speciaal voor de luchtwegen. Daarnaast kan je ook kiezen voor tijm (wij kiezen de versie met thujanol, die werkt sterk antibacterieel en irriteert de huid niet). Neem een grote schaal (een glazen kom bijvoorbeeld) en vul die met kokend water. Voeg daarna 3 à 4 druppels olie toe aan het water (of meer of minder naargelang de aanwijzingen op de verpakking) en ga er boven hangen met een handdoek over je hoofd zodat er weinig of geen damp verloren gaat. Blijf zo de stoom inademen tot je merkt dat het water afkoelt, of dat het genoeg is voor jou. Vaak gaat je neus onmiddellijk open, en omdat je dit meerdere keren (ik doe het drie keer) per dag kan doen is het echt een opluchting. (Bij heel harde zwelling van de sinussen duurt het soms verschillende “sessies” voor je terug door je neus kan ademen.)
  • Siroop: Maak zelf siroop en neem drie keer per dag een soeplepel.
   • Wij gebruiken als basis meestal het recept van “Broeder Guy” (ISBN 978 90 317 3070 4):
    100 g verse tijm of 50 g gedroogde tijm 10 minuten koken in 6dl water. Daarna de tijm afzeven en 200g (riet)suiker toevoegen. De siroop daarna naar believen laten inkoken. 
    Door de suiker is de siroop enkele maanden houdbaar. Voor een langere houdbaarheid kunt u de siroop in kleinere hoeveelheden invriezen met behulp van bijvoorbeeld het ijsbakje waarmee u ijsblokjes maakt. 
   • Je kan tijmsiroop ook in de (natuur)winkel of apotheek krijgen en kiest ook hier best voor de biologische versie. We maken soms ook de combinatie met salie.
 • Spoelen met zout (fysiologisch) water: Je kan bij de apotheker “prefab” bussen kopen waar een zoutwateroplossing in zit en die je telkens opnieuw kan kopen, maar ze verkopen ook een herbruikbare houder die je heel gemakkelijk zelf kan vullen. Je voert zo bacteriën en vuil af, het vermindert de ontsteking en herstelt de vochtigheidsgraad. Je gebruikt ongeveer 1 à 2 kopjes lauwwarm water en lost daar een halve theelepel keukenzout aan toe. Om je spoeling te verzachten kan je altijd een mespunt natriumbicarbonaat toevoegen. Verrassend wat er allemaal uit je neus kan komen ;-).
 • Echinacea: Klassieker, maar werkt wel om je immuunsysteem een boost te geven. In de wintermaanden staat het standaard in onze keuken, en als we ons een beetje slap voelen beginnen we druppels te tellen. Je vindt de tinctuur van dit kruid in zo goed als alle natuur- en biowinkels, en vaak ook bij de apotheker. Als je ziek bent kan je er best iets meer van nemen. Het is erg ondersteunend in de wintermaanden (“ze” zeggen, de maanden waar een “r” in voorkomt), al moet je af en toe wel een weekje pauze nemen als je er niet aan gewend wil geraken.
 • Yoga/beweging: Het klinkt voor sommigen misschien tegennatuurlijk, maar je lichaam heeft beweging nodig om te kunnen genezen. De (energie)banen in je lichaam moeten openstaan om afvalstoffen af te voeren en zichzelf te kunnen genezen. Door je lichaam te bewegen, ook al is het maar zachtjes, kan je blokkades opheffen en je herstel versnellen. Je (vers) bloed begint ook sneller te stromen en geraakt op plekken waar het anders niet zou komen. Als ik me niet zo lekker voel verplicht ik mezelf om toch minstens tien minuten op mijn matje te bewegen, liefst met een video van Yoga with adriene erbij, specifiek gericht op dat wat nodig is.

Misschien ben je niet meteen helemaal genezen met deze tips, maar hopelijk kunnen ze je verkoudheid of die van de mensen in je omgeving toch een beetje verlichten. Heb je zelf nog tips of opmerkingen? Please feel free to share! Hoe meer kennis hoe beter. Succes!