Ochtendritueel

Wie mij kent weet dat ik graag actief bezig ben. Moest slapen geen nood zijn, ik zou het overslaan. Zoveel interessante dingen om te doen of te leren! Maar soms betrap ik mezelf erop dat ik zoveel wil doen, zoveel ingepland heb, dat ik mezelf helemaal afmat. Daarom heb ik de voorbije jaren stilletjes aan een ochtendritueel ontwikkeld. In plaats van de wekker af te duwen en meteen in overdrive te gaan in mijn hoofd en handelen, maak ik nu eerst tijd voor de start van de dag, om wakker te worden zonder zorgen. En dat volplannen, daar stap ik ook stilletjes verder vanaf.

Mijn wekker gaat ondertussen een kwartier sneller af dan vroeger. In plaats van op de snooze-knop te duwen doe ik mijn ogen open en sta meteen op. Enkele jaren geleden zou ik dan meteen een stortvloed aan gedachten toelaten in mijn hoofd waar allemaal taken aan gekoppeld zitten. Ik zou naar beneden gaan en aan de “to-do-list-van-de-dag” beginnen. Douchen (ondertussen nadenken over de volgende taken), wasmachine insteken, lunch klaarmaken, boterham extra voor onderweg en buiten. De invloed van mijn “nieuwe” ritueel op de rest van mijn dag is verrassend opvallend, ik voel me veel zekerder, rustiger en minder opgejaagd.

Wanneer ik nu naar beneden ga en J. me voorbijraast naar de badkamer, neem ik meestal (soms ben ik gewoon te lui) mijn yogamatje van achter de deur. Ik rol het uit in de keuken en richt mijn aandacht op de tuin achter ons huis (die niet van ons is, maar ik mag er wel naar kijken.) De klassieke zonnegroeten die ik vijf jaar geleden van G. leerde tijdens haar yogalessen waren lang mijn favoriet. Ik deed er minstens drie langs rechts, en drie langs links. Momenteel wissel ik de houdingen af naargelang waar mijn lichaam behoefte aan heeft. De synchronisatie met mijn ademhaling, het zoeken naar evenwicht, het losmaken van al mijn spieren en gewrichten (wat een gekraak!), mijn bloed dat even sneller gaat stromen en mijn hele “systeem” dat in gang schiet. Ik kan er echt van genieten om mijn lichaam en geest op deze manier wakker te maken, en merk dat ik dan rustiger in de dag sta.

Na de douche zorg ik dat er nog voldoende tijd is om ontbijt te maken, ook al neem ik niet altijd de tijd om het thuis op te eten. Warme havermout (bijvoorbeeld met water, rozijnen, stukjes appel en kaneel, of (soya/haver/noten)melk, cacaopoeder, schijfjes banaan en kokosschilfers!) is één van mijn favoriete ontbijtgerechten en het kost letterlijk maar 5 minuten tijd. Als je dat niet wil of kan opbrengen kan je de havermout de dag voordien ook al volledig laten weken zodat je ’s morgens geen tijd verliest. Mijn andere favoriet is de smoothie, simpel, lekker, gezond en met ontelbare mogelijkheden. Omdat de prijs van mijn favoriete (rode) vruchten wel eens kan oplopen, kies ik soms voor ingevroren (bio) fruit. Samen met bijvoorbeeld een banaan, water, havermout en chiazaad heb je een lekker, snel en gezond ontbijt dat door het gemixte bevroren fruit milkshake-allure krijgt. Als je het water vervangt door of aanvult met (plantaardige) yoghurt krijg je nog een stevigere maaltijd. Dit soort ontbijt maakt me veel vrolijker dan een boterham met kaas, en het kost me bijna evenveel tijd. Het maakt de start van mijn dag leuker, en het geeft met tegelijk de nodige voedingsstoffen om tot ’s middags toe te komen. Meestal hou ik na alle taakjes nog een paar minuten over om even te gaan zitten, dan denk ik rustig na over het verdere verloop van de dag (zonder me te verdiepen in details), drink een groot glas water en vertrek.

Door gemiddeld een uur (en een kwart) voor ik moet vertrekken op te staan, voel ik nooit meer de morning rush. Ik wil de dag rustig kunnen starten en weet van mezelf dat de rest van de dag dan ook meer kwaliteit zal hebben. Iets vroeger gaan slapen hoort er dan ook bij, maar die volgende aflevering van Black Mirror kan nog wel een dagje wachten. Voor mensen met kinderen is het natuurlijk een ander verhaal, daar kan ik niet over meespreken. Ik geloof echt dat je ochtendritueel een groot verschil kan maken in de beleving van de rest van de dag. Misschien niet per sé elke dag hetzelfde, maar wel zonder meteen in de rat race te stappen. Wat is jouw ritueel? Heb je het al eens anders geprobeerd?

Foto: Jannick nam deze foto tijdens een ochtendwandeling nog voor het ontbijt, in onze prachtige eigen Ardennen  Ik vond hem zo mooi dat ik hem gebruikte voor de achtergrond van de homepage van deze website. <3