De tuin in mei: mijn favorietjes

Mei is een drukke maand voor tuiniers. Heel wat plantjes krijgen hun vaste plaats in de moestuin en de in volle grond gezaaide groenten steken hun hoofdjes boven. Slakken zijn weer alomtegenwoordig en in ons geval is er opnieuw een gigantische overvloed aan calendula en boomspinazie. Ik geniet er van, ook al is het niet mijn tuin. Samen met drie buurvrouwen hebben we het voorrecht om de moestuin van de natuur- en museumtuin achter onze hoek te onderhouden, in samenwerking met Velt.

De tuin is een pareltje in het midden van ons dorp, achter het mooie huis dat vroeger van de deken was, maar nu in gebruik is door de heemkundige kring. Zestig vierkante meter moestuin, fruitbomen, wilde bloemenweide, natuurlijke vijver, wilgenhut, groot insectenhotel,… Het is een heerlijke plek om met je handen in de aarde te woelen en te genieten van de natuur, dichtbij huis. We zijn elke keer opnieuw dankbaar dat we de kans krijgen om eraan mee te werken, en altijd naar de tuin kunnen als we daar zin in hebben.

Ik zou een heel boek kunnen schrijven over wat er allemaal gebeurt in de tuin, waarvoor we de kruiden gebruiken, hoe we ons plan opmaken en welke planten we zeker niet meer willen op ons beperkte lapje grond. (Paksoi! Voor anderen misschien gemakkelijk, voor ons een delicatesse voor slakken. Als ze het toch halen schieten ze de lucht in nog voor ze oogstwaardig zijn. Iemand tips?) Maar dat is misschien voor later. In dit artikel deel ik een aantal foto’s van planten die me deze maand echt doen glimlachen en net een streepje voor hebben op de rest. Al kan dat snel veranderen.

Salie, bijna in bloei. Kruiden oogst je best net voor de bloei, dus op dit moment is de plant vooral mooi om naar te kijken. De vorige oogst gebruikten we voor infuus (thee), siroop (werkt erg goed voor problemen met de luchtwegen) en als culinair kruid.

Eeuwige moes, één van de eerste planten die we in onze tuin hebben gezet. Dit is al de derde of vierde generatie. Als je de bladkool laat staan dan groeit hij uit tot een gigantische struik. Je kan de bladeren gewoon eten als witte kool, lekker in de wok of met een vulling in de oven. Kleine tip, als je de plant snoeit kan je de stengels beter niet in kleine stukjes op je land verdelen (wat wij normaal wel doen, als mulch). De ervaring leert ons dat elk klein ministukje opnieuw een volwaardige eeuwige moes wordt. Wel gemakkelijk als je ze graag cadeau wil geven: stukje afknippen, in aarde zetten en genoeg water (en aandacht) geven.

Deze kleine parel is één van de paarse koolrabi’s die S. met liefde grootbracht in haar keuken. De groei en vorm van de groente fascineert me iedere keer weer.

Rucolaaaaaaaa! Dit taaie plantje overwinterde in de tuin en is ondertussen zo scherp van smaak dat je maar een paar blaadjes nodig hebt voor een salade. Omdat we hem wat eenzaam vonden hebben we achter hem nog een hele rij nieuwe plantjes gezaaid. Mmm…

Meer dan tweehonderd aardbeienplantjes. Zoveel stonden er in onze kleine tuin dit voorjaar. We gaven er tientallen weg en hielden een aantal mooie exemplaren voor onszelf, ook al twijfelden we lachend over een volledig tuin vol. Ik kan niet wachten tot de vele witte bloemetjes zichzelf omtoveren tot heerlijke zoete vruchten.

Bernagie, ook wel gekend als komkommerkruid, heeft een hele resem medicinale toepassingen, van het ondersteunen van de darmen over depressie tot hart- en vaatziekten. Omdat de plant in grote hoeveelheden toxische alkaloïden bevat vraag je voor medicinaal gebruik best even advies aan een expert, al moet je al heel veel eten voor je aan een schadelijke dosis komt. Wij gebruiken de bloemetjes vooral als prachtig onderdeel van salades of zomerse drankjes. (Of in een ijsblokje!) En het is een sterrenrestaurant voor bijen en hommels, de populairste plant van de tuin.

Vrouwenmantel, de plant bij uitstek tijdens of na een bevalling. In Nederland geven vroedvrouwen het nog regelmatig nog aan hun cliënten. Het werkt ook bij buikloop. Daarnaast is het gewoon een prachtige plant om in je tuin te hebben.

Op 4 juni openen we onze tuin voor de Ecotuindagen van Velt, komt gerust langs!
Adres: Duivenstraat 22, Kontich