Tuinsalade

De tuin verandert elke dag. Kruiden staan volop in bloei, allerlei scheutjes schieten non-stop uit de grond en de rest van de planten krijgt prachtige bloemen die later in heerlijke vruchten zullen veranderen. Behalve een lust voor het oog is de tuin de komende maanden ook onze gezamenlijke winkeltje. Met als topper in juni: de fantastische aardbeien waar we elke dag een bakje vol van krijgen. Snoepjes uit de natuur? Check!

Salade kopen we in de zomer al jaren niet meer in de winkel. Een zakje pluksla of eikenbladsla levert al snel een overvloed aan bladeren. Naast de gecultiveerde soorten vul ik salades graag aan met andere eetbare planten uit de tuin. De vorige maanden was dat vaak daslook (die nu verdwijnt), ondertussen kwam er al heel wat lekkers bij.

De calendula staat feloranje te stralen tussen het groen en de dieppaarse bernagie (zie oudere blog) heeft een kwart van de kruidentuin ingenomen (en mag dat van ons). Er kwam ook spontaan een rucolaplantje uit de grond, de sterkste die ik ooit geproefd heb. Onze eeuwige vriend de boomspinazie (een soort melde) zou een vergeten groente zijn, maar bij ons is het eerder de aanvoerder van de wildgroei. We houden de scheutjes klein voor salade, en omdat ze anders uitgroeien tot gigantische struiken (ik spreek uit ervaring). Het prachtige fuchsia “poeder” dat de blaadjes in het midden van de plant kenmerkt lijkt wel nep maar het is een cadeau van de natuur. Iemand vroeg ons ooit letterlijk of we ze met graffiti bespoten hadden! Net zoals alle vorige soorten komt ook de Oost-Indische kers overal tevoorschijn. De plant is een erg sterk natuurlijk antibioticum (enkel vers), proeft een beetje als sterke waterkers, is mooi om naar te kijken en gemakkelijk te onderhouden. Als laatste voeg ik de Chinese bieslook toe, die al jaren als een streepje dik gras in een hoekje van de tuin staat. Een kleurrijke, lekkere, gezonde, gevarieerde en (bijna?) zero carbon footprint salade? Check!

Ook voor mensen die weinig plaats hebben is het haalbaar om een eetbaar stukje natuur te creëren. Op een terras kweek je in potten, hangbakken of dakgoten tegen de muur (handig!). Binnen kan je salade kweken op je vensterbank. Met calendula, bernagie, rucola, boomspinazie en Chinese bieslook heb ik geen indoor ervaring, Oost-Indische kers kan in een grote pot. Meer schoonheid in je omgeving, contact met de natuur, gezonde en lekkere groenten, besparend in je portemonnee en tegelijk het plezier om leven te creëren en te verzorgen. Smakelijk!

PS: Je mag me altijd contacteren voor vragen :-).

Foto: Salade die ik vandaag maakte op basis van de planten in de tekst.