Vorige week postte ik dit filmpje over de onbekende zuurzak (soursop, of het veel mooiere Latijnse Annona muricata L.) op mijn Fb-pagina. De plant is een internetfenomeen, met steeds terugkerende titels à la “This fruit can cure cancer 10 000 times better than chemo!” Ik dacht dat niemand hem nog serieus zou nemen dus was blij met de onverwachte reacties. Omdat er zoveel “digitaal afval” (dank aan Jess voor de benaming) online staat publiceer ik hier mijn eigen (onafhankelijke) onderzoek, mijn eindwerk over de mysterieuze zuurzak. Hoe meer mensen er baat bij hebben, hoe beter.
Toen ik als laatstejaars herborist bij Syntra een plant mocht kiezen wist ik al snel dat het de zuurzak zou worden. De overdreven positieve verhalen en langs de andere kant afbrekende commentaren op het internet maakten me nieuwsgierig. Een heel schooljaar was ik eraan bezig. Op zoek naar de waarheid, of toch naar alle waarheden en niet maar eentje.
Zuurzak is als voedingsproduct verboden in Europa. Je mag het hier niet legaal importeren, verkopen of verwerken. Als cosmetica mag het wel. De onderzoeken rond de plant spreken boekdelen, de redenen waarom de plant niet ingezet kan worden bij kankerbestrijding zijn vaag. Wat heb je te verliezen als de chemische geneeskunde je opgeeft? Naar mijn mening is Annona muricata L. een heel krachtige plant, die voor uiteenlopende dingen gebruikt kan worden. Ook voor de behandeling van kanker. Of voor een heerlijke sapje, dat volgens de meeste mensen proeft als een combinatie tussen aardbei en ananas, met de zurige tonen van citrus en een romige, onderliggende smaak zoals kokosnoot of banaan. Yummie!
De PDF start met de inhoudsopgave en behandelt zowat alles wat je over de plant zou kunnen zeggen. Op het einde vind je ook het recept voor een crème van zuurzak. En de volledige bronvermelding. Vragen of reageren staat, en ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring. 🙂
Succes!
Eindwerk Annona muricata L. – Natacha Michiels – Syntra
Foto: Een van de drie zuurzakplantjes die ik in de lente van 2016 zaaide en die de winter overleefden. Ze zijn ongeveer vijfentwintig centimeter hoog en ik weet niet of ze ooit vruchten zullen dragen, maar ik blijf ze koesteren.
Terechte reactie op Facebook: Je kan zuurzak inderdaad kopen, ondanks dat het verboden is. Officieel mag het spijtig genoeg niet in de winkel liggen als voedingsmiddel.
Het artikel geeft geen antwoord op de vraag die in de titel gesteld wordt.
Hetgeen nog wel mijn oprechte vraag is.
” waarom is het in België en/of Europa verboden?”
Hallo Jasmine,
Ik begrijp dat je die vraag hebt ingetikt op Google, maar het is niet de focus van dit artikel. Als je doorklikt naar de PDF dan kan je wel de achtergrond lezen over het verbod op zuurzak die ik voor 2017 heb gevonden. Het gaat vooral om economische redenen. Lees gerust verder ;-).
Groetjes!
Het zou zijn omdat de plant/vrucht ziektes kan meebrengen uit het land van oorsprong.
Ik denk wel dat je ze zelf zou mogen kweken als je de mogelijkheid hebt.
Pingback: Ras Fire over zuurzak aka soursop aka guanábana aka Annona muricata – Onder de bomen
Dank je voor het posten op internet, heel handig nu ik er 1 met vruchten in de tuin heb staan 👍👍
Oh wauw!
Is die tuin hier in het noorden van Europa? Of in een warmer klimaat? Super!
Raar hoor want je kan bij AH gewoon producten kopen met zuurzak erin
Klopt. Ik begrijp nog steeds niet hoe het zit met alle zuurzakdrankjes etc. die te koop zijn… Mijn research dateert wel van 2017, maar ik denk niet dat er iets veranderd is in de wetgeving.
Welke produkten zijn dat dan , Marion ?
Heb je die zelf gekweekt, hoe oud is de plant, heb je die al lang in je bezit en makkelijk te overwinteren ??
Hallo Monique,
Ja, ik heb hem zelf gekweekt vanuit zaad.
We hebben er nog twee in huis en die zijn allebei een jaar of vier, vijf oud.
De ene is een dertigtal centimeter hoog, de andere een goede meter.
Ze staan binnen in potten, buiten overwinteren lijkt me geen optie. Ze zijn denk ik al niet zo gelukkig met ons klimaat hier ;).
Groetjes!
Mag ik vragen hoe je ze hebt gekweekt? Ik heb onlangs zaden 48 uur gewerkt en in stekbak in de vensterbank op warmte mat. Er komt niks op, helaas…
Ik heb telkens één zijde van het zaad geraspt (met een gewone keukenrasp) tot ik een lichter deel zag. Zo kan het makkelijker ontkiemen. Daarna zonder voor te weken in stekaarde gestoken en op de vensterbank gezet. Het duurde wel even voor er plantjes uitkwamen, maar ze waren wel gelukt.
Succes!
Hoi, waar heb jij de zaden gekocht?
Hoi Martine,
Bij een online Toko (bio), maar ik vind niet meer terug waar.
Ze zijn wel allemaal uitgekomen :).
Succes!
Liefs,
Natacha
Ik ben ook wel nieuwsgierig of dat in Nederland is? Ik heb een plantje van 30cm hoog in de vensterbank staan. Dit is een stekkie van bijna 2 jaar geleden. Gaat super langzaam.
Dat was in België. De planten groeiden traag. Na vijf jaar waren ze ongeveer 60cm hoog.
Mooie plantjes wist je dat je van de blaadjes van je boompje thee kan maken?
Vindt het vreemd dat er te weinig over te lezen valt. Heb iemand gevonden die de fruit importeert.
Ja! De plantjes zijn verhuisd naar een vriendin, omdat wij naar Portugal verhuisd zijn. Maar zij kan er inderdaad thee van maken :).
Goed om te horen dat je de vruchten ergens kan krijgen. Smakelijk!
He Ahmet! Ik lees net je reactie onder dit artikel en zie dat je iemand gevonden hebt die het fruit importeert. Ik ben al weken op zoek maar tot nu toe nog zonder resultaat. Zou u mij kunnen helpen? Groetjes Stefan
gewoon op de markt in Amsterdam zuid oost