De mysterieuze zuurzak

Vorige week postte ik dit filmpje over de onbekende zuurzak (soursop, of het veel mooiere Latijnse Annona muricata L.) op mijn Fb-pagina. De plant is een internetfenomeen, met steeds terugkerende titels à la “This fruit can cure cancer 10 000 times better than chemo!” Ik dacht dat niemand hem nog serieus zou nemen dus was blij met de onverwachte reacties. Omdat er zoveel “digitaal afval” (dank aan Jess voor de benaming) online staat publiceer ik hier mijn eigen (onafhankelijke) onderzoek, mijn eindwerk over de mysterieuze zuurzak. Hoe meer mensen er baat bij hebben, hoe beter.

Toen ik als laatstejaars herborist bij Syntra een plant mocht kiezen wist ik al snel dat het de zuurzak zou worden. De overdreven positieve verhalen en langs de andere kant afbrekende commentaren op het internet maakten me nieuwsgierig. Een heel schooljaar was ik eraan bezig. Op zoek naar de waarheid, of toch naar alle waarheden en niet maar eentje.

Zuurzak is als voedingsproduct verboden in Europa. Je mag het hier niet legaal importeren, verkopen of verwerken. Als cosmetica mag het wel. De onderzoeken rond de plant spreken boekdelen, de redenen waarom de plant niet ingezet kan worden bij kankerbestrijding zijn vaag. Wat heb je te verliezen als de chemische geneeskunde je opgeeft? Naar mijn mening is Annona muricata L. een heel krachtige plant, die voor uiteenlopende dingen gebruikt kan worden. Ook voor de behandeling van kanker. Of voor een heerlijke sapje, dat volgens de meeste mensen proeft als een combinatie tussen aardbei en ananas, met de zurige tonen van citrus en een romige, onderliggende smaak zoals kokosnoot of banaan. Yummie!

De PDF start met de inhoudsopgave en behandelt zowat alles wat je over de plant zou kunnen zeggen. Op het einde vind je ook het recept voor een crème van zuurzak. En de volledige bronvermelding. Vragen of reageren staat, en ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring. 🙂
Succes!

Eindwerk Annona muricata L. – Natacha Michiels – Syntra

Foto: Een van de drie zuurzakplantjes die ik in de lente van 2016 zaaide en die de winter overleefden. Ze zijn ongeveer vijfentwintig centimeter hoog en ik weet niet of ze ooit vruchten zullen dragen, maar ik blijf ze koesteren.