Mijn favoriete easy vegan chocoladedesserts

Wie er voor kiest om vegan te gaan eten denkt misschien dat zoete lekkernijen vanaf dan taboe zijn, maar gelukkig is er genoeg comfortfood waar geen eieren, melk of andere zuivel aan te pas komt. En als je van chocolade en banaan houdt is er keuze in overvloed. Zeker in combinatie met avocado of kikkererwten. Klinkt vreemd? Wacht maar tot je het proeft! De gemakkelijke desserts bestaan ze enkel uit natuurlijke ingrediënten, ze zijn snel klaar en je hebt er geen dieren voor nodig. Nog een extra voordeel? In een groot deel van hen zit geen suiker, op dat vlak is het dus ook gezonder. Smakelijk!

Chocoladevla van avocado en banaan

Wie houdt er nu niet van een lekker potje chocoladevla, eventueel met rode vruchten? Deze vegan versie is snel klaar en misschien nog wel lekkerder dan het origineel. Je kan er zelfs verstokte vla-eters mee overtuigen!

Ingrediënten (voor 4 personen): 1 avocado, 4 bananen, 2 eetlepels cacaopoeder

Bereiding:

  • Gigantische avocadopit uit Peru, inclusief worteltje!

    Haal de schil af de avocado. (Je kan hem best eerst halveren, voorzichtig uit elkaar trekken en dan mét de schil aan in partjes snijden. Daarna kan je de schil er stuk voor stuk gemakkelijk afhalen.) De pit hoe je niet bij te houden, maar als je hem met de onderkant in een glas water zet groeit er misschien nog wel een nieuwe avocadoplant uit.

  • Snij de avocado in stukken die gemakkelijk in jouw keukenrobot of blender passen.
  • Pel de bananen, breek ze in stukken en doe ze mee in de keukenrobot/blender.
  • Voeg het cacaopoeder toe.
  • Laat alles goed door elkaar mixen tot je een glad, homogeen geheel hebt. Proef en voeg naar smaak eventueel nog cacaopoeder toe.
  • Schep of giet jouw “chocoladevla” in serveerpotjes en zet ze nog minstens een uur in de ijskast.
  • Serveer “puur” of met aardbeien of rode vruchten.

Chocolademousse van aquafaba (het vocht van kikkererwten)

Als je kikkererwten in een glazen pot of blik koopt dan giet je meestal het vocht dat erbij zit weg. Nochtans kan aquafaba (de naam die het “kikkererwtenvocht” kreeg) eiwitten culinair vervangen en is het heel gebruiksvriendelijk. Giet je pot of blik dus niet meer zomaar leeg de volgende keer, in geen tijd maak je er heerlijk luchtige chocolademousse van.

Ingrediënten (voor 4 personen): Vocht van 1 pot kikkererwten, 70 gram rietsuiker en 100-150 gram donkere chocolade

Bereiding:

  • Vul een derde van de grote pot met water en breng aan de kook.
  • Zet een kleinere pot in de grote pot.
  • Doe de chocolade in de kleine pot en laat al roerend au bain-marie smelten.
  • Haal de pot van het vuur en laat de chocolade afkoelen.
  • Klop ondertussen het kikkererwtenvocht op tot het stevig is. (Met de hand ben je gemakkelijk een kwartier of langer bezig, dus als je mixer met een klopper hebt: gebruiken die handel!)
  • Voeg de suiker toe en blijf nog even doorkloppen.
  • Als de chocolade volledig afgekoeld is (alleen dan!): spatel onder het beslag.
  • Doe het mengsel in serveerpotjes en zet het nog minstens een uur in de ijskast.

Bron: EVA vzw

Banaan-chocolade “ijs”

Voor roomijs heb je meestal een speciale ijsmaker nodig, maar deze vegan versie is gemakkelijk en snel klaar. Wie van banaan en chocolade houdt zal moeilijk kunnen weerstaan aan dit snelle dessert. Al heb je natuurlijk wel een beetje geduld nodig voor je het effectief kan eten.

Ingrediënten (voor 4 personen): 8 bananen, 2 eetlepels cacaopoeder (of meer naar smaak)

Bereiding:

  • Snij de bananen in schijfjes en doe ze in een potje dat in de diepvries kan.
  • Zet de bananen voor minstens drie uur in de diepvries.
  • Wanneer je zin hebt in het “ijs” maal je de bananen in de blender.
  • Als het mengsel glad is voeg je cacao naar smaak toe. (Of niet)
  • Serveer meteen of zet terug in de diepvries voor later.

Foto: Sorry voor de misleiding, dit zijn geen vegan desserts maar lekkers uit de Gamla Bakaríið in Ísafjörður, IJsland. Ik heb mezelf al tien keer voorgenomen om foto’s te maken van de desserts, maar telkens ik er aan denk is het al klaar, of zelfs al op. Zo lekker!