Geflipt: beresterke getuigenis van een man die zijn hart, geest en ziel onbevreesd op tafel gooit.

Hey Natacha,

Ik wou je eens een vraagske stellen. Ik heb net mijn boek af (nu ja, de ruwe versie dan), en ben op zoek naar lezers her en der. Mensen die er obsessief alle tijd- en typefouten willen uithalen, of gewoon mensen die wat feedback willen geven over de inhoud, de opbouw en de structuur.

Het boek gaat over mij, en mijn strijd met mijn bipolaire stoornis de laatste jaren. Die zijn allerminst makkelijk geweest. Maar tussen alle pieken en dalen door ben ik blijven schrijven. En daaruit is dus dit boek ontstaan.

Mocht je hier tijd en zin in hebben, laat dan maar weten hoe je het het liefst had gekregen: digitaal of in papiervorm. Het is maar een ukkie van zo’n 150 blz hoor.

Hoedanook groetjes,

ikke

PS: zou ik dit naar je vader sturen? allemaal zo lang geleden… en heeft die überhaupt wel tijd?

Het is ondertussen bijna exact drie jaar geleden dat Thomas me dit bericht stuurde. We kenden elkaar vaag van ‘in de reggae’. Ik hem als de MC/toaster en producer A Thomas en hij mij als journaliste van Reggae.be. Vóór zijn vraag om hulp zou ik nooit gedacht hebben dat hij met een bipolaire stoornis worstelde. Uiteindelijk kenden we elkaar alleen van op feestjes en festivals en hadden we nog nooit een diepgaand gesprek gevoerd. Maar Thomas vertrouwde me van op afstand, stuurde zijn boek en gunde me een bloedeerlijke, vaak harde maar altijd échte kijk in zijn geest en leven. Al van bij de eerste pagina zoog hij me mee in zijn verhaal. Hij bleek niet alleen een muzikant te zijn, maar ook een schrijver. Een creatieve octopus, zoals hij het zelf zegt.

Een tekening van Maarten De Saeger in ‘Geflipt’.

In ‘Geflipt’ neemt Thomas geen blad voor de mond. Hij heeft een ontzettend scherp inzicht in zijn eigen geest en deelt met verrassende openhartigheid wat er in hem omgaat tijdens zijn manische en depressieve periodes. Hij legt zijn hart op tafel, is niet bang om zijn kwetsbaarheid te tonen en schuwt het niet om rauw en ongekunsteld over zichzelf te schrijven. Van de slepende duistere dagen naar de eindeloze manische nachten die resulteren in tientallen nieuwe tunes, over de volledige lijst met medicatie die hij nam en wat dat met hem deed tot onverbloemde dagboekfragmenten uit de psychiatrie, sterke (song)teksten die eigenlijk poëzie zijn en de gevolgen voor zijn kinderen, partner, familie en vrienden. Het boek biedt elke lezer inzichten, troost, begrip, empathie en ‘het gevoel niet de enige te zijn’. Ik denk dat mensen die zelf een bipolaire stoornis hebben, of iemand in hun omgeving kennen, er nog meer aan zullen hebben. Voor hulpverleners is het daar bovenop ook een kritische maar eerlijke blik op de psychiatrie en de behandelmethodes. Thomas blijft wel benadrukken dat het zíjn verhaal is: “Iedereen is anders en beleeft de stoornis anders. Ik ben bijvoorbeeld een fast cycler. Ik kan ’s morgens depressief opstaan en ’s avonds manisch zijn. De meeste mensen kunnen hun depressieve en manische periodes perfect tellen, bij mij zijn het er honderden die elkaar snel afwisselen.”, zegt hij. Zelf wist ik weinig tot niets over bipolariteit tot ik Thomas’ boek mocht lezen. Het is een beresterke en moedige getuigenis van een man die zijn hart, geest en ziel onbevreesd op tafel gooit, geschreven met een taalgevoel waar veel schrijvers alleen maar van kunnen dromen.

Vandaag was ik op de boekenbeurs. ‘Geflipt’ werd voorgesteld aan het oranje podium. Met het geroezemoes van heel zaal vier op de achtergrond (aaaaargh!) vertelt Thomas dat het moeilijk was de afgelopen week. En ik denk meteen aan de stevige scènes in zijn boek. Hij heeft geleerd om wat er écht in zijn geest omgaat te maskeren en daardoor valt het voor anderen niet zo snel op dat er iets aan de hand is. Het lukt niet altijd, maar vandaag wel. Hij wordt geïnterviewd door mijn papa, die de eerste versie van het boek meteen na mij las. We waren instant overtuigd dat Thomas een geboren schrijver is en dat dit boek uitgegeven moest worden. Papa hielp Thomas met de eindredactie, bracht het boek tot bij de uitgever en hier zitten we nu. Thomas wordt ondertussen regelmatig gevraagd om te spreken als ervaringsdeskundige, hij maakt nog altijd muziek en zijn openhartige boek ligt in de winkels. “Buiten de laatste week gaat het redelijk goed en ben ik de laatste twee maanden stabiel. Ik zorg ervoor dat ik elke dag de natuur in ga. Ook al is het maar voor even. Het kan voor sommige mensen misschien zweverig klinken, maar het helpt echt.”, zegt hij. Ik glimlach en voel dat het me gelukkig en trots maakt om de creatieve octopus hier zo te zien zitten.

“En uit iets kleins ontwaakte een mooie vriendschap…”, signeert Thomas in mijn blinkend nieuwe exemplaar van ‘Geflipt’. We spreken af om elkaar snel nog eens te zien. En ik kan niet wachten om de afgewerkte versie te lezen. Inclusief de krachtige begeleidende zwart-wit tekeningen van Maarten De Saeger. Een camion vol pluimen voor jou Thomas, je verdient het.

Korte inhoud:
Thomas Alberico heeft een beestje. Soms maakt het hem somber, zelfs suïcidaal. Dan verliest hij alle hoop en voelt zich nutteloos. Weg is de opgewekte, zelfzekere persoon die iedereen kent. De depressie slaat toe.
Soms gaat het beestje in overdrive. Dan vallen alle remmingen weg en loopt Thomas zichzelf voorbij. Hij slaapt niet meer, eet nog amper, drinkt des te meer, werkt en gaat uit tot hij erbij neervalt. De manie maakt hem ongenietbaar. Na de vlucht komt opnieuw de val. Telkens weer.
Tussen die uitersten leeft Thomas zijn leven. Als vader, als zoon, als rapper, als mens die zijn bestaan zin en inhoud wil geven. In dit boek graaft hij niet alleen diep in zichzelf, maar aanschouwt hij ook zijn omgeving. Hij is dankbaar voor de mensen die hem liefhebben, vaak ondanks alles. Hij probeert zijn beestje een plaats te geven in het leven dat hij wil leiden. ‘Ik ben Thomas en ik heb een bipolaire stoornis. Ik bén geen stoornis.’
Thomas Alberico heeft een bipolaire stoornis. Zijn leven wordt getekend door manische en depressieve periodes, met redelijk ‘normale’ en vaak langdurige tussenpozen. Als rapper A Thomas heeft hij vele honderden nummers opgenomen, poëtische expressies van zijn denken en gevoelsleven.
Met dezelfde overgave en creativiteit vertelt hij in dit boek het verhaal van zijn ‘fabricagefoutje’. Geflipt gunt ons een unieke blik in het leven en lijden van een mens die er zoals wij allemaal het beste van probeert te maken.

Geflipt, leven met een bipolaire stoornis – Thomas Alberico
ISBN :9789492419163, Willems Uitgevers