Ras Fire over zuurzak aka soursop aka guanábana aka Annona muricata

Toen ik de opleiding herborist volgde koos ik als eindwerk voor de atypische zuurzak. Ik had de heerlijke vrucht in Jamaica gegeten en hoorde overal positieve en negatieve argumenten over de geneeskracht ervan. Om mijn onderzoek beter te kaderen sprak ik erover met Ras Fire, kenner van all things natural. Ons gesprek kwam als bijlage bij mijn eindwerk, dat je hier volledig kan raadplegen.

Ik ken Ras Fire (Aart Timmermans) al heel mijn leven en beschouw hem als dierbare vriend en leraar. Hij heeft een zeldzame spierziekte waardoor hij al sinds zijn tienerjaren volledig verlamd is, maar ondanks dat de dokters hem maar vijfentwintig levensjaren gaven, wordt hij in september achtenvijftig. Hij keerde zich al jong af van de westerse geneeskunde en leerde zichzelf alles over kruiden en (natuur)voeding.

Annona muricata, de Latijnse naam die iets sierlijker klinkt dan het Nederlandse zuurzak, is hem verre van vreemd. Hij woonde vier jaar in Jamaica en gebruikt zowel de bladeren als de vrucht nog steeds regelmatig voor geneeskrachtige doeleinden. Die kan hij in Nederland gewoon kopen bij de toko, maar je kan ze ook online bestellen. (Pakjesalarm!) We hadden een heel interessant gesprek dat begon en eindigde bij zuurzak, maar waarin ook de hele farmaceutische en voedingsindustrie aan te pas kwamen. Ik heb geen volledige neerslag gemaakt van het gesprek, maar deel wel graag de beknopte versie.

De schors is volgens de meeste bronnen gevaarlijk en is nergens te koop in Europa, maar volgens Aart is dit nochtans het meest effectieve onderdeel tegen kanker. Hij kent persoonlijk verschillende mensen die hierdoor effectief genezen zijn. De rauwe vrucht is een goed begin, maar voor ernstige, zware gevallen is de combinatie met de schors volgens hem veel effectiever.
Wat dan met de alkaloïden en andere schadelijke stoffen die volgens onderzoek in de schors zitten?
Ras Fire: “Bij kanker in fase 3 of 4 kunnen dokters normaal weinig doen, behalve het overlijden uitstellen met zware chemische medicijnen, maar die brengen ook VEEL schade toe aan het lichaam. Artsen zeggen dit vaak niet omdat ze geen holistisch beeld hebben. Meestal kennen ze de negatieve kanten zelfs niet, en af en toe krijgen ze zelfs een bonus voor de verkoop ervan. Er is weinig sprake
van empathie. Wat heb je te verliezen bij terminale kanker? De farmaceutische industrie stuurt de negatieve verhalen over natuurlijke geneesmiddelen mee de wereld in, het is manipulatie van informatie.”

Zuurzak zou het zenuwstelstel kunnen aantasten, wat denk je daarvan?
RF: “Ik denk dat het misschien aangetast kan worden als je het in hele hoge dosis voor een lange tijd neemt, zoals dat bij alles het geval kan zijn. Maar het is niet omdat een stof ergens inzit dat het daarom in zo’n hoeveelheden is, dat het schadelijk is voor de mens. Het is net zoals bij glutenallergie. We geraken uit balans en stoffen krijgen een averechts effect in ons lichaam, dit komt volgens mij
door een vervuilde omgeving, en dito denkvermogen en voeding. ‘Glutenvrij’ is ondertussen ook een grote industrie geworden waar veel geld in circuleert. Bij zuurzak is het bestaan van stoffen die het zenuwstelsel aantasten bewezen, maar vanaf wanneer heeft het ook echt een effect op de zenuwen? In Jamaica eet iedereen veel zuurzak en het zijn erg sterke mensen.”

Wat dan met de atypische vorm van Parkinson die men vaststelde in de Caraïben en waarvan men vermoed dat het met zuurzak te maken heeft?
RF: “Volgens mij zijn veel hedendaagse aandoeningen te wijten aan het drinkwater, ook dit. Er zit in die gebieden héél veel chloor in het water, en dat veroorzaakt zoveel ziektebeelden, onder andere ook kanker en nieraandoeningen. Dat zuurzak niet veilig is om te testen op mensen door deze ‘schadelijke’ stoffen, is volgens mij echt onzin. Zo is er ook veel misinformatie over cyanide dat onder andere in donkere, gedroogde bittere amandelen en abrikozenpitten zit. In een te grote hoeveelheid zijn ze dodelijk, maar dat neemt niet weg dat ze ook positieve kanten hebben.

Aardappels zijn bijvoorbeeld op zich ook erg giftig als je ze wetenschappelijk bekijkt. Als je vijf kilogram aardappelen in één keer zou kunnen eten ga je dood. Het is iets ‘onschuldig’ dat wel aanvaard is, terwijl het volgens wetenschappelijke benadering hetzelfde is als bij zuurzak. Dit wijst er nog maar eens op dat het economisch belang primeert, dat het belangrijker is dan de gezondheid van de mensen. Zuurzak staat in een negatief daglicht, maar als je niets te verliezen hebt probeer je ALLES. Spijtig genoeg wordt de ‘wanhopige groep’ (fase 3 & 4) niet serieus genomen, ze gaan toch dood…Als zuurzak in een positief daglicht zou komen te staan geloof ik dat dit een serieuze invloed zou hebben op de kankerstatistieken. De industrie weet het wel, maar ze willen het niet verspreiden omdat ze dan in hun eigen portefeuille zitten. Zo is er in Canada een (chemisch) medicijn uitgevonden, DCA, en dat is op dit moment het allerbeste medicijn tegen kanker. Toch werd het afgekeurd door de FDA…omdat het al voor ongeveer 3€/kilo gemaakt kan worden, en dat brengt zo weinig op dat de industrie plat zou liggen. Medicatie tegen kanker is momenteel erg duur en het is een monopoliespel. Hetzelfde geldt voor zuurzak: waarom zouden mensen nog dure medicijnen met schadelijke gevolgen kopen als ze weten dat een boom de oplossing kan bieden?

Zuurzak wordt net zoals veel kruiden in diskrediet gebracht. In alles zit wel iets wat niet goed is, als we het wetenschappelijk bekijken. Er zitten in zuurzak, en in de meeste kruiden, echter veel meer goede stoffen dan slechte. Dat is ook de essentie van het leven, iedere plus heeft een min en omgekeerd. We moeten zoeken naar de plussen in het leven, anders krijgen we een vertekend beeld van de werkelijkheid. Hoe zou een vrucht op de wereld kunnen groeien zonder reden? Alles heeft een reden. Wij staan in het westen erg ver van de natuur, maar we doen alsof we in het voordeel zijn…”

Farmaceutische bedrijven kunnen zuurzak niet patenteren omdat het een natuurlijke vrucht is. Ze proberen het wel synthetisch na te maken maar dat lukte tot op heden niet. Wat denk je daarover?
RF: “Een patent is momenteel onderdeel van de industrie. Het is een gateway to Babylon. Jah, God, de natuur, hoe je het ook wil noemen, heeft het patent over de zuurzak. Kanker is de aartsvijand van de mens, in Nederland krijgt één op de drie mensen het. Patiënten worden gelukkig steeds mondiger en assertiever dus alternatieve geneesmiddelen zijn moeilijk te verstoppen. In de toekomst zal de
rem volgens mij niet te houden zijn, ik geloof dat dit vanuit de mensen zal komen. Het grotere plaatje is dat mensen geen gezond eten krijgen in ziekenhuizen en dat ook daar geld boven zorg gezet wordt, zoals zo vaak. Dit is een actie met voorbedachten rade en als het voor justitie zou komen dan krijgen ze de allerhoogste straf, voor schade aan de algemene gezondheid.

Ik wil eindigen met de laatste woorden uit de speech van Haile Selassie I: “I & I confident in the victory of good over evil.” Ze kunnen zeggen wat ze willen. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Gewoonte is de doder van alle dingen, het bewustzijn gaat het winnen!”

Twee Vandaag maakte in 2006 een korte reportage over Ras Fire die je nog steeds online kan bekijken.
Meer weten over zuurzak? Lees het volledige werk hier.

Afbeelding: botanicimage.com (prachtige tekeningen!)