Zomereuforie

Als de temperaturen stijgen belanden we in een andere wereld. Het gras ziet er groener uit en de lucht ruikt naar zomer. De zon op onze huid doet ons stralen en we worden wakker uit een winterslaap. “De lente hangt in de lucht!” Ik heb het de voorbije weken al een paar keer door het huis geroepen. Verwarming af en ramen wijd open. Pantoffels inruilen voor slippers. Kijken naar een gigantische hommel die op zoek is naar een plek om een huisje te bouwen. Ons bijenhotel zit stampvol bewoners. Er komen knopjes aan de frambozen, bramen en zwarte bessen. De rozemarijn staat zelfs prachtig in bloei. Ik zet me pal in het midden van het terras en geef de kruiden een grotere pot. De geur van verse tijm en salie. Heerlijk.

De ruimte voor onze grote schuifraam is veranderd in een kwekerij. Koolrabi, sluimererwten, stamslabonen en knolselder. Vijf soorten tomaten, paprika’s, komkommers en courgettes. De babyplantjes krijgen alle zorg en aandacht die ze nodig hebben voor ze buiten kunnen. Van sterk zaadje naar fragiel kiemplantje tot stevige stek. Ik vind het heerlijk om te zien hoe hun hoofdje voor het eerst boven de aarde komt. En daarna hoe ze hun eerste blaadjes krijgen en zich oprichten naar de zon. Puur leven van dichtbij. Het groei- en bloeiproces voor onze ogen zien is misschien nog meer waard dan de oogst die we deze zomer zullen plukken.

Buiten ontbijten en verse citroenthee drinken. In een net iets te licht truitje genieten van de ochtendzon en op blote voeten lopen. Je ogen samenknijpen omdat het licht nog te fel is. Het doet zo goed om de zon te voelen. Het lijkt alsof het hele land transformeert. In de winter zaten we met z’n allen achter gesloten rolluiken te cocoonen, nu willen we alleen maar onder de blote hemel zijn. De to do lists worden aan de kant geschoven en we blijven een praatje maken met de buurman. Overal zijn mensen met een grote glimlach. Zalig.

Het lijkt alsof we aankomen in Little Jamaica. Een vriendin verhuist naar het zuiden van Europa en geeft een straat-afscheidsfeest. Inclusief yardie corner, barbecue, lekker eten en een zelfgeknutselde soundsystem. Nice! De zon schijnt alsof ze zich nog moet bewijzen. Kinderen in t-shirts en hoedjes tegen de stralen. Volwassenen met zonnebrillen en een gelukzalige blik. Mijn favoriete muziek op de achtergrond en geweldig gezelschap. Het is de eerste keer dit jaar dat we de warmte écht voelen. Ik voel kriebels in mijn buik en krijg meer energie. Ik wou dat deze prachtdag nooit eindigde.

We zetten een deel van onze babyplantjes behoedzaam in een grote doos en vervoeren ze naar hun nieuwe thuis. De tuin van de vriend ondergaat een transformatie. Met bonen, sla, wortels en uien op nette rijtjes, en een veldje dat binnenkort gevuld zal zijn met wondermooie wilde bloemen. Voor de eerste keer ooit (!) komt ook daar de barbecue boven. Koken op echt vuur, het blijft iets fascinerend. Mijn tafelgenoten eten een lapje vlees, ik krijg perfect gegrilde courgettes en zoete aardappels. Lekker! We hebben de traditionele barbecue bij het eerste mooie weer goed in ere gehouden.

Met de fiets rij ik langs vrolijke veulens en mekkerende lammetjes. Een grote eend met een smaragdgroene hals staart me aan vanuit de wei en de boer knikt me lachend toe voor hij zijn tractor het veld opdraait. Op de tot vorige week kale bomen staan ineens prachtige bloesems. En van de geweldige magnolia’s krijg ik nooit genoeg. Het lijkt wel alsof we wakker worden in een andere wereld met een andere cultuur. Zonniger en vrolijker. Spontaner en net iets meer ontspannen.

Soms ebt die zomereuforie al snel weg, dan vergeten mensen hoe blij ze waren toen de zon dat jaar voor het eerst hun huid verwarmde. Maar misschien moeten we wat meer naar oude culturen kijken en de zon vereren, in plaats  van de zoveelste nieuwe iPhone of celebrity. In de tuin, op het terras, in een park of aan de rand van een bos. Al zeilend op de Schelde of al stappend in de Ardennen. Elke keer als de zon er bij is zal ik een vreugdedansje doen. Meestal inwendig, maar misschien soms ook wel écht.

Om af te sluiten leen ik de mooie quote van de fascinerende auteur Walt Whitman: “Turn your face towards the sun, and the shadows will fall behind you.”

Geniet van de zomereuforie!

Foto: magnolia in de tuin van vrienden.