We Are The Heroes wil kunst voor álle kinderen in Jamaica

Vier jaar geleden verhuisden Tina en haar dochtertje (en mijn geweldige metekindje) naar Jamaica. Het was een droom waar ze al jaren naartoe leefden en waar Tina alles op inzette. We kenden haar toen al als een doorzetter die heel goed wist wat ze wou, dus we waren er van overtuigd dat het zou lukken. En dat is ook zo! Ondertussen hebben ze een gezellig thuis, is Jahmie een super vrolijk kind en de eerste van de klas, tourt Tina als zangeres Onesty in Amerika met Black Uhuru én startte ze een fantastisch goed doel: We Are The Heroes. Daarmee wil ze kunst toegankelijk maken voor alle kinderen in Jamaica.

Toen ze nog in Antwerpen woonde zag je Tina overal opduiken. Als reggaezangeres in een concertzaal, als organisatrice van een gratis festival, als creatieve duizendpoot bij het geven van een workshop of gewoon als haar enthousiaste zelf. Ik reken haar al meer dan tien jaar bij mijn beste vrienden en heb massa’s respect voor de manier waarop ze telkens weer haar doelen weet te bereiken. Haar verhuis naar mijn favoriete eiland kwam niet als een verrassing. Tina had haar hart al lang verloren aan Jamaica en het was voor haar niet meer dan logisch om daar een leven op te bouwen. Ze liet het zekere, maar ook overdrukke bestaan van onze maatschappij achter zich, sprong in het duister, volgde haar droom en startte helemaal opnieuw. Daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben. Ik mis hen allebei, maar het maakt me gelukkig als ik merk hoe hard ze daar thuis horen.

Al van bij haar aankomst sprak Tina erover dat ze iets terug wou doen voor het land waar ze zich zo welkom voelde. Ze merkte dat de meeste scholen en kinderen wel boeken hadden, maar geen toegang tot kunsteducatie en knutselmateriaal. Vanuit haar ervaring met creatieve begeleiding van kinderen en jongeren wou ze daar iets aan veranderen. Ze wist dat de kinderen veel sterker zouden staan als ze zich creatief konden uiten. “We believe that learning in The Arts, enables every individual to develop the critical thinking, collaborative and creative skills necessary to succeed in the ever changing diverse and global economies of today’s world.”, staat er in de visie van haar organisatie. Vanuit kunst leren kinderen zich uitdrukken en kunnen ze emanciperen. Zo worden ze de helden en leiders van de toekomst.

“Wake Up the Heroes of Tomorrow in Our Children Today” (slogan van de organisatie)

We Are The Heroes. Net zoals ik vind Tina het cruciaal dat mensen de helden in zichzelf gaan zien. Nelson Mandela, Ella Baker, Martin Luther King, Marie Curie, Usain Bolt, Gandhi, Bob Marley en Einstein: het waren allemaal gewone mensen. Ze zagen zichzelf waarschijnlijk niet als helden, daar waren ze te bescheiden voor, maar ze geloofden wel in hun potentieel om als individu iets te veranderen. Ze hadden vertrouwen in zichzelf en hun missie. Kinderen empoweren en de kans geven om zich te uiten is ruimte creëren voor de bewuste volwassenen van morgen. We hoeven niet te wachten tot er een held uit de hemel valt. We zijn zelf de helden.

Toen Tina me razend enthousiast vertelde dat WATH officieel een foundation was in Jamaica straalde ik trots mee. Wat een geweldig nieuws! Door haar eindeloze motivatie en stroom van ideeën kon ze haar activiteiten écht starten. Samen met het team wil ze een platform creëren voor creativiteit, zowel voor kinderen, artiesten als leerkrachten. Ze geven gratis workshops op scholen en in het hoofdkwartier in Kingston. Er zijn een aantal vaste thema’s zoals Black History, National Heroes, Nature en Community, maar het team werkt ook op maat. Elke zondag is er in het hoofdkwartier ook een gratis activiteit voor kinderen tussen zes en twaalf. Die dag is ook de educational library geopend. Daar kunnen kinderen onder andere boeken, spelletjes en knutselmateriaal uitlenen. Er zijn ook theme boxes zodat scholen hun eigen set met uitleg en bijbehorende knutselspullen kunnen uitlenen of krijgen (via sponsoring). Online kan je nu al de info voor de Black Starline-activiteit downloaden, ook daar zal het platform blijven groeien. Het festival Reggae Geel beloonde de inzet van het We Are The Heroes-team al door het project te kiezen voor hun sponsorprogramma.

Goede doelen steunen is ten tijde van louche verhalen en wanpraktijken niet altijd zo vanzelfsprekend. Daarom kies ik zelf gericht voor projecten of organisaties waarvan ik zeker ben dat het geld effectief terecht komt waar het nodig is. En als er nu één goed doel is waarvan ik zeker ben dat het geld 100% duurzaam en correct besteed wordt, dan is het wel We Are The Heroes.
Je kan een eenmalige donatie doen, of lid worden vanaf 5€ per maand. In de toekomst staat er ook merchandise op het programma. Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de activiteiten en evoluties.

Aan Tina, aka Onesty: the biggest big up in the world for the great work you are doing. Soldier in Jah Army. Je bent zelf een heldin en een voorbeeld voor velen. Bedankt voor alle heerlijke babbels, gezellige momenten en waardevolle inzichten. En voor de eer en het plezier om de meter te mogen zijn van de grandioze Jahmie. Forward ever. Zoals je zelf altijd zegt: Als je iets echt wil, dan kan het ook. Ik wens jou en de Heroes al het succes van de wereld toe.  

Foto’s: met dank aan We Are The Heroes. Bovenaan: de geweldige heldin Jahmie <3. Onderaan: waarschijnlijk even grote helden, ook al zijn ze niet mijn metekindjes. 😉