Herfstvoordelen

De laatste tomaten hangen nog felrood en okergeel te schitteren tussen het steeds fletser wordende groen, de courgetteplanten zijn aan het eind van hun latijn, de spruitjes eisen alle plaats op die ze nodig hebben en de bomen rond de tuin verkleuren naar duizenden warme tinten. Ook al voelt het overdag vaak nog lekker warm, de natuur laat zien dat de herfst eraan komt. Ik hoorde al veel mensen klagen dat de heerlijke zomer voorbij is, maar zelf vind ik het verloop van de seizoenen best fijn. Ze brengen een natuurlijk verloop van de tijd met zich mee en hebben allemaal hun eigen charmes.

In de zon voelt het alsof het hoogzomer is, maar het frisse briesje verraadt soms dat het al later in het jaar is. Net zoals de zon, die elke dag een beetje minder lang en hard op ons schijnt. Wanneer de avond valt koelt het flink af, en de kille ochtenden vragen voor het eerst om een jas. De bomen laten de meest onwaarschijnlijke kleuren zien. Ze trekken zich terug na een seizoen vol voeding en groeien, om binnenkort een paar maanden bladerloos als kluizenaars te leven. Maar voor ze zich terugtrekken laten ze nog een kunstwerk zien.

Ook in de tuin verandert alles, al valt het leven daar helemaal niet stil. De zoete aardappelen nemen de helft van de tuin over (zo benieuwd naar die oogst in oktober!), de pompoenen blijven hun fleurige bloemen aan een stevig tempo produceren, de boerenkool is in z’n nopjes en de eerste spruiten hangen fier aan hun stam. Er zijn nog rijen wortelen op komst en de prei gaat rustig z’n gangetje. En als de laatste zomer- en herfstgroenten de grond uitgaan, komt er veldsla, spinazie en postelein in de plaats.

Nu J een prachtige kleine serre heeft gebouwd (held!) in ons (sinds dit jaar nieuwe) tuintje, kunnen we ook thuis de hele winter door kweken. De potten zullen niet meer kapot vriezen en de serre biedt een warm onderdak voor een hele resem aan kolen en groene bladgroenten. Wie weet wat komt er nog bij! En ik kijk ook al uit naar die zonnige dagen waarop het nét te koud is om buiten te zitten, maar heerlijk warm in ons serrehuisje. Met een hete tas thee, een goed boek en een kat op mijn schoot.

Het lijkt soms alsof het (sociale) leven een beetje stil valt in de herfst en de winter, maar dat heeft ook z’n voordelen, en je kiest het eigenlijk helemaal zelf. Je kan gezellig cocoonen met vrienden, samen koken en zelfs een vuurtje maken in je tuin (zoals die maandagavond). Of je nestelt je op een druilerige avond in de zetel met een goed boek. Je kan de donkere avonden gebruiken om je eigen projecten uit te werken, en de mooie dagen om van de (natuur)wereld te genieten.

Je kan slechtgezind zijn omdat de herfst en de winter eraan komen, maar je kan even goed kiezen om er de voordelen van te zien. Zo voelt het niet als verloren maanden, maar als gewonnen tijd. En voor we het weten, komen die eerste prille lentedagen er weer aan. Ik ga in ieder geval weer genieten van kruidige drankjes, verfrissende wandelingen, warme dekentjes en stevige stoofschotels. Maar ook van mijn vilten pantoffels en mijn favoriete winterjas. Van de koude dagen waarop de zon je bijna verblindt, en van het troostende geluid van regendruppels op ons dakraam.

Ja, ik zal wel eens vloeken op het weer wanneer het voor de zoveelste dag op rij regent als ik met de fiets wil vertrekken, maar over het algemeen leg ik me daar snel bij neer. Het weer is het weer, de seizoenen zijn de seizoenen. Soms vraag ik me af hoe het hier zou zijn als het altijd zomer was. Zouden we dan collectief zoveel gelukkiger zijn? Het kan zeker helpen, maar persoonlijk denk ik dat daar nog heel wat meer voor nodig is dan enkel de zon. Laat de herfst de natuur (en onszelf) maar even tot rust brengen, om in de lente weer in volle glorie de lucht in de schieten.

Tip: lees HIER meer over planten die je warm kunnen houden deze winter.

Tip 2: denk aan jouw favoriete dingen als je de donkere dagen beu bent. deze winterdingen vind ik geweldig.

Foto: onze uiterst snel groeiende spinazieplantjes!