Wortels zijn de nieuwe zalm

“Hier is de zalm!”, zegt G terwijl hij een pakje in mijn handen duwt en me met een brede glimlach aankijkt. Ik frons mijn wenkbrauwen en kijk hem vragend aan. Hij wou toch iets klaarmaken uit zijn nieuwe vegan kookboek? Vanuit het pakje kronkelt een bekende geur naar mijn neus: gerookte zalm?! Mijn verbazing blijft groeien en bereikt een hoogtepunt als ik zie wat er in zit: wortels?!

“Gebakken in zoutkorst en daarna gerookt op de barbecue.”, zegt de trotse chef die tot nog niet zo lang geleden bijna elke dag vlees at, maar nu helemaal gefascineerd is door en verlekkerd op de vegetarische keuken. Hij kijkt fier naar de wortels die verdacht hard naar zalm ruiken en kondigt aan dat we ze gaan eten op getoast brood met look, (vegan) kruidenkaas en verse bieslook uit onze tuin. En dat zou alleen nog maar de sidedish zijn van de zeemansstoofpot met zeewier, oesterzwammen, tofu, zeekraal, en een hele berg groenten. Laat maar komen!

De geur van gerookte zalm (ik kan het niet anders omschrijven) vult de kamer en we kunnen niet langer wachten om het te proberen. Een klein stukje betekent een explosie van smaak in mijn mond. Wat is dat?! Het doet me denken aan de laatste keer dat ik zoiets geproefd heb. Vier jaar geleden? Vijf? De wortels zijn getransformeerd in zilte, rokerige plakjes heerlijkheid die je amper kan onderscheiden van gerookte zalm. Zelfs de structuur lijkt er op! Dat plantaardig eten heel lekker kan zijn hoef je mij al lang niet meer te vertellen, maar dat het ook zó kon proeven? Ik sta versteld. Dit is next level. 

Ode aan de wortelzalm dus! En aan alle mensen die blijven experimenteren met plantaardige voeding. Lisette Kreischer en Maartje Borst horen daar zeker bij. De foto’s en recepten in hun stoere boek Man.Eat.Plant doen iedereen watertanden, vleeseter of niet. Het staat vol met stoer comfort food en biedt geweldige alternatieven voor burgers, roasts en andere gerechten waar je ‘normaal gezien’ vlees in zou verwachten. Of vis dus, zoals bij de zalm. Op de website van Food and Friends krijg je al een voorproefje met Mancakes (pancakes met Tempeh Bacon en ahornsiroop), Cassavefriet (met bananenketchup en pindasaus) en Seitan Wellington (met jus!).

Vegetarisch en veganistisch eten geraakt steeds meer ingeburgerd. Het bewustzijn groeit, er zijn steeds meer en betere vervangproducten en niemand kan de voordelen ervan nog langer ontkennen. Als we zelfs de meest met vlees en vis verbonden gerechten volwaardig te kunnen vervangen door plantaardige alternatieven, waarom zouden we dan nog de dierlijke versie eten? Toegegeven: de culinaire wereld loopt in ons land over het algemeen wat achter op het vlak van plantaardige voeding en voor de ‘zalm’ (ik kan niet genoeg benadrukken hoe hard de smaak er op leek) heb je best wat tijd en toewijding nodig (Bedankt G!). Maar het kán. Gelukkig zijn steeds meer restaurants waar je plantaardig kan eten, supermarkten blijven hun aanbod vergroten en wie de moeite wil nemen ontdekt de heerlijkste gerechten. Het zal er alleen maar beter op worden, voor alles en iedereen.

Wil je de ‘zalm’ zelf maken? Hier kan je het recept vinden!
Of nog beter: koop het geweldige boek.

PS: Lees in deze blog meer over waarom ik mijn vrienden niet opeet.

PS2: Die wortels proefden echt zoals gerookte zalm!