Bewuste keuzes tijdens de feestdagen (tips!)

De feestdagen zijn het moment bij uitstek om alle goede voornemens over boord te gooien en ons nog eens te laten gaan. Voor de meeste mensen betekent die periode tonnen eten, massa’s cadeaus en veel geld uitgeven. En dan zit je nadien meestal nog met heel wat overschotten, bergen verpakkingen, nutteloze spullen en een lege portefeuille. Dat moet anders en toch nog even feestelijk kunnen, zowel voor mens als milieu.

Het lijkt wel alsof we altijd enorm veel moeten consumeren om geslaagde feestdagen te hebben. De buitenwereld doet ons geloven dat we enkel succesvol zijn als we elk jaar nieuwe kleding kopen, dure cadeaus geven en traditionele maaltijden serveren. Maar dat kan ook anders. Kerst draait rond samenzijn met je geliefden. Het hoeft helemaal geen consumptiefeest te zijn met een grote voetafdruk. Met deze tips maak je er een duurzame, goedkopere en tegelijk onvergetelijke periode van!

CADEAUS

Spreek collectief af om gratis, goedkope of zelfgemaakte cadeaus te geven. Je zal versteld staan hoe creatief mensen zijn!

Verras je omgeving met:

 • Jouw tijd. Tijd is kostbaar geworden in onze drukke maatschappij. Geef de jouwe aan iemand anders door iets uit handen te nemen (babysit, klusjes, een diner bij je thuis…) of door samen iets leuks te gaan doen. Knutsel een mooie bon en je cadeau is compleet!
 • Fairtrade en ecologische cadeaus. Hou rekening met de gevolgen van je aankoop. Speelgoed wordt bijvoorbeeld vaak gemaakt door kinderhanden. Kies bewust voor producten van eerlijke handel en kijk uit naar een ecologisch kwaliteitslabel.
 • Eten: Bak zelf koekjes of stel granola samen, maak bonbons of leef je uit met een originele tapenade. Kies voor herbruikbare verpakkingen zoals bokalen, potten of krantenpapier.
 • Iets zelfgemaakt: Maak mooie juweeltjes, brei warme mutsen, stel een fotocollage samen, schilder een schilderijtje of maak kruidenolie of bruisballen voor in bad. Die cadeaus hebben vaak veel meer waarde dan iets gekocht. Als je zelf niet zo handig ben kan je ten rade gaan bij een creatieve vriend of lokale maker.
 • Een lidmaatschap of belevenis: Trakteer iemand op een aantal lessen yoga, dans of een andere hobby of opleiding. Of geef tickets voor een concert of een leuke ervaring!
 • Een onverwachte parel uit de Kringloopwinkel of uit je eigen kast of zolder: Wat dacht je van een verrassend schilderij, een indrukwekkende vaas of een uitgebreid boekenpakket?
 • Cadeaugeld aan het goede doel. Kies voor een kant-en-klare formule zoals ‘Oxfam pakt uit’ of het ‘Unicef Happy pack’, of kies zelf een andere organisatie uit.

PS: Maak gekregen cadeaus voorzichtig open en gebruik de verpakking later opnieuw. Je kan ook krantenpapier, oude posters en doosjes, of een restje stof gebruiken. Als extra touch kan je een groen takje of blad aan/op het pakje hangen.

ETEN

 • Diner: Laat groenten de hoofdrol spelen, vlees en vis hebben een zware ecologische voetafdruk. Verras je gezelschap met Gaia’s Faux Gras en gebruik het internet om massa’s vegetarische recepten te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze zalmwortels als hapje? Kies ook voor lokale, seizoensgebonden producten en zoek biologische handelaars in je buurt via Bio Mijn Natuur. Wil je toch exotische producten dan kan je die best van een Fair Trade label kopen.
 • Vermijd wegwerpservetten of servies. Echte borden, bestek en glazen zijn veel stijlvoller, smakelijker en afvalvrij. Als je voor een traiteur kiest dan kan je op voorhand je eigen borden en schotels geven.
 • Koop niet te veel. Probeer goed in te schatten hoeveel je nodig hebt. (Dit kan ik zelf nog steeds niet goed…)
 • Dranken: Kies voor bio en Fairtrade! Je kan ook creatief zijn met water en een lekker smaakje toevoegen met bijvoorbeeld kommer, citroen of munt.
 • Deel je tijd en tafel. Organiseer eens een feest met buren, vrienden, vluchtelingen en/of bejaarden die anders alleen zouden zijn. Of nodig iemand uit om bij je thuis aan tafel te schuiven. Zo maak je niet alleen herinneringen, maar ook vrienden voor het leven.
 • Na het feest (voor diegenen die net als ik niet goed porties kunnen inschatten): De rest van de week restjes eten of verwerken in een nieuwe maaltijd.

DE REST

 • Kerstboom: Het kweken en transporteren van (kerst)bomen vergt veel energie, dus als je echt duurzaam wil feesten dan koop je geen nieuwe boom. Versier een kamerplant, koop een tweedehands kunstboom of maak er zelf eentje van boeken, takken, kapstokken of slingers. Pinterest staat er vol van! Wil je toch een echte? Kies een lokaal geteelde naaldboom met wortelkluit, geef hem voldoende water en zet hem zo ver mogelijk van warmtebronnen. Plant hem nadien in de tuin, maar zorg voor een overgangsperiode (bijvoorbeeld in de garage) zodat hij niet meteen in de vorst terechtkomt.
 • Versiering: Maak ze zelf uit overschotmateriaal, koop ze tweedehands of ruil met een vriend(in)! Gebruik (dennen)takjes om je feesttafel op te fleuren. Overdrijf niet met lichtjes, ze zijn mooi maar vragen ook energie. Kies bij lampjes voor LED, die verbruiken minder en gaan langer mee. Zet ze uit als je gaat slapen of niet thuis bent.
 • Kaartjes: Maak ze zelf uit resten stof, papier of oude kaartjes. Voor digitale kaarten is zelfs geen papier nodig! Wil je er toch kopen? Kies dan voor gerecycleerd papier en voor kaarten waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat.
 • Outfit & make up: Ruil je kleren op een swishingevent of vind jouw originele outfit en accessoires in een tweedehandswinkel. Bij Tale Me kan je duurzame kinderkleding huren. Of trek natuurlijk gewoon iets moois aan dat je al had.
  Op de website Ma vie en vert staat een overzicht van plantaardige, biologische make-up en verzorgingsproducten. Al ben je waarschijnlijk minstens even mooi zonder!

Ik wens iedereen een heerlijke tijd toe, vol liefde en warmte. En misschien ergens een momentje onder de (winter)bomen? ❤️

De inhoud van dit artikel verscheen in december 2017 grotendeels in het magazine 5Beaufort. Met dank aan Netwerk Bewust VerbruikenKVLV en EVA vzw voor de inspiratie. 

Foto’s: met dank aan Pixabay en mezelf!