Het geluk van een ander

Het is geweldig om haar zo te zien stralen. Om gewoon te weten dat híj zich beter voelt. Of dat zij eindelijk een job heeft gevonden die ze graag doet. Om te horen dat vrienden een geweldige reis gaan maken, of dat ze binnenkort nieuw leven verwachten. Andermans geluk maakt me instant blij. Goed-nieuws-berichtjes kunnen mijn dag goed maken en me vervullen met trots en dankbaarheid voor wat de ander bereikt, of aangereikt krijgt door het leven. Waarom zijn er dan zoveel mensen die een ander zijn of haar geluk niet gunnen?

Een heleboel entertainment is er op gebaseerd. Van reality shows tot filmpjes op social media en artikels in populaire magazines en kranten: miserie verkoopt. Veel mensen horen graag over de problemen van een ander. Ze leven zich in, zijn dankbaar voor het leven dat ze hebben en stellen zichzelf gerust dat het bij hen toch minder erg is.

Goed nieuws roept over het algemeen ook positieve emoties op, maar als het over persoonlijke successen gaat dan verandert dat soms in afgunst en jaloezie. Negatieve emoties waarbij je een ander zijn of haar geluk niet gunt. Maar waarom dan niet? Wat verandert het succes of geluk van een ander aan dat van jezelf? Het is toch niet omdat iemand anders gelukkiger is (of lijkt!) dan jou, dat jij daardoor zelf minder gelukkig kan zijn? Net zoals een ander z’n miserie jouw leven ook niet beter maakt?

Stop met vergelijken.
Wees dankbaar voor wat er is.
Kies bewust voor wat je gelukkiger maakt.

Ieder worstelt met zijn of haar dilemma’s en vraagstukken in het leven. Ieder huisje heeft z’n kruisje, zegt men niet voor niets. En iedereen evolueert en leert op zijn of haar eigen tempo. Wat een ander heeft, kan of doet, is helemaal niet van belang voor jouw missie of pad, of hoe je het ook wil noemen. Een groot deel van je happiness level wordt bepaald door genetische aanleg en je levensomstandigheden, maar de volle veertig procent heeft puur te maken met je mindset.

Wie anderen oprecht succes en geluk gunt kan meesurfen op een golf van positiviteit. De vreugde en het plezier van anderen kunnen je naar een hoger niveau tillen, waarop je dan zelf weer tot veel meer in staat bent. Geluk en positivisme zijn aanstekelijk, dat heeft de wetenschap al aangetoond, dus waarom zouden we er jaloers op zijn? Niemand kent elkaars volledige verhaal, maar het minste wat we kunnen doen is blij zijn als dat van een ander goed (af)loopt. Dat voelt niet alleen goed voor jezelf, maar verbetert ook de relaties met de mensen rond je.

En als je niet tevreden bent met hoe je leven loopt, breng er dan verandering in. Geluk valt bijna nooit zomaar in je schoot. Je creëert het grotendeels zelf. Blijf niet piekeren over wat had kunnen zijn, maar probeer het beste uit jezelf te halen. Elke dag is een nieuwe dag om keuzes te maken, en dus ook om er voor te kiezen om fierheid en blijheid te cultiveren als iemand in je omgeving het goed doet. Met collectief geluk komen we veel verder dan alleen.

Foto: getrokken vanuit de prehistorische grot van Porte Aïve, Hotton. Daar onder de bomen zijn, maakte me intens gelukkig.