15 tips om je dromen waar te maken

In mijn omgeving zie ik het regelmatig: super gemotiveerde mensen met prachtige dromen en doelen die spijtig genoeg vaak in het ijle blijven hangen. Het blijven dan denkoefeningen en er volgt weinig actie in de praktijk. Toch geloof ik dat iedereen het potentieel heeft om zijn of haar eigen leven te creëren en passie te volgen. Dat kost vaak bloed, zweet en tranen, en je moet er soms andere dingen voor opgeven, maar de beloning is onvoorstelbaar groot.

Door je dromen te volgen krijg je de vrijheid om te doen wat je graag doet, en dan krijg je massa’s energie, geluk en voldoening er gewoon bij. En is dat niet waar het leven grotendeels om draait? Deze tips en inzichten helpen mij in ieder geval elke dag om verder te bouwen aan mijn dromen:

 • Wacht niet op later

Het heeft geen zin om dromen uit te stellen. Je weet nooit wat er morgen gebeurt en of het later nog wel kan. Er zijn zoveel mensen die spijt hebben wanneer het te laat is…

 • Omring je met de juiste mensen

Er zijn best veel mensen die niet van verandering houden of die jaloers zijn wanneer ze succes zien bij iemand anders. Daarom is het belangrijk dat je je omringt met mensen die je steunen en een goed gevoel geven. Misschien vind je die in je directe omgeving, maar het kan ook zijn dat je ze actief zal moeten zoeken. Leg contact met gelijkgestemden en denk na over bij wie je terecht kan met twijfels of ideeën.

 • Doe genoeg research

Eén van de grootste voordelen van het internet is de bijna eindeloze stroom aan informatie. Als je van plan bent een opleiding te volgen, een zaak te starten, naar het buitenland te verhuizen of een andere grote levenswending te maken dan informeer je jezelf best goed op voorhand. Zoek uit wat er nodig is om jouw plan vlot te laten verlopen en of het levensvatbaar is. Laat je niet ontmoedigen door negatieve verhalen; misschien heb jij net een idee dat het verschil maakt?

 • Zeg nee

Wie zijn dromen volgt heeft daar tijd voor nodig, en dat betekent dat er niet altijd ruimte is voor wat anderen van jou verwachten. Durf nee te zeggen tegen opdrachten en afspraken die op dat moment niet belangrijk zijn voor jou. De andere persoon zal dat misschien verschrikkelijk vinden, maar het is de enige manier om tijd genoeg over te houden om aan je eigen dromen te bouwen. Er zijn gewoon niet genoeg uren in een dag om alles te doen wat jij wil én ook nog eens dat van anderen.

 • Loop tegen de muur

Het hoeft niet altijd perfect te zijn. Belangrijker is dat je oefent, probeert, ontdekt en experimenteert. Soms loop je kei hard tegen de muur, maar zie je daarna heel duidelijk in welke richting je best verder gaat. Het zijn de doorzetters die er uiteindelijk geraken, ook al zijn ze al tientallen keren gevallen. Blijven gaan, ook al doet het soms pijn.

 • Voel

Het is een cliché, maar toch: volg je buikgevoel. Leer te voelen wat een bepaalde gedachte of beslissing met je doet. Visualiseer hoe iets zou kunnen zijn en wees je bewust van hoe je lichaam daar op reageert. Als je blij wordt en energie krijgt dan zit je goed; bezorgt het je alleen maar maagpijn,  kopzorgen en stress dan kijk je misschien best eens in een andere richting.

 • Durf in het diepe te springen

Je dromen volgen maakt je gelukkiger, maar het is zeker niet altijd de gemakkelijkste weg. Het is veel simpeler om te blijven doen waar je bent en niet te veranderen. Dan kan er zogezegd niets mislopen, terwijl de praktijk vaak het tegendeel bewijst. Je blijft jezelf ook altijd afvragen hoe het geweest moest zijn als je toch voor je dromen gekozen had. Het is dus belangrijk dat je op een bepaald moment in het diepe durft te springen. Stap uit je comfortzone en probeer eens iets anders. Het kan zijn dat je er bepaalde mensen of dingen voor moet opgeven, maar als je naar je buikgevoel luistert komt dat helemaal goed.

 • Leg de lat hoog, maar zorg dat je er nog over kan

Constant werkpunt voor mezelf. De lat hoog leggen is goed om je doelen te bereiken en telkens een stap verder te gaan, maar het moet wel haalbaar blijven. Als je de lat te hoog legt of telkens verplaatst wanneer je erover bent gesprongen kan je nooit genieten van je kleine en grote successen. Zorg er dus voor dat je doelen ambitieus zijn, maar wel haalbaar.

 • Vier de kleine successen

Elke stap is er eentje in de richting van jouw droom. Dat je daar bewust voor kiest en er (kleine) successen in behaalt is een grote reden om te vieren. Helemaal hoe jij dat wil! Maak eventueel ook een lijstje van de dingen die goed gaan en die je al bereikt hebt, zo heb je iets om op terug te vallen op de momenten dat je het moeilijk hebt.

 • Kies elke dag opnieuw

Sommige mensen hebben het idee dat ze geen keuze hebben en moeten blijven waar ze zijn, maar ik geloof dat je zelf grotendeels de regie over je leven in handen hebt. Zoals de Boeddha het al zei: het is niet de situatie die bepaalt of je gelukkig bent, maar hoe je daar op reageert. Jij kan ook elke dag opnieuw kiezen wat je doet, ook al lijkt dat voor je omgeving soms te drastisch, zoals het verkopen van je huis of het opgeven van je job. Jij kiest.

 • Focus op de wat, de hoe volgt vanzelf

Iemand zei me ooit dat zodra je weet ‘wat’ je wil, de ‘hoe’ vanzelf wel volgt. Het gaat dan niet om een nieuwe tv of een gigantische villa, maar om wat je echt diep vanbinnen wil. Jouw passie, jouw droom. Als je jezelf daar echt mee verbindt en er naartoe leeft, dan volgt de manier waarop je die kan verwezenlijken veel gemakkelijker. Jouw focus en werk hebben daar natuurlijk veel mee te maken, maar het universum helpt ook handje als het écht is wat je wil. 

 • Gun jezelf rust

Ook een cliché, maar de boog hoeft niet altijd gespannen te staan. Bouw bewust rustmomenten in waarop je niet actief aan je plannen en dromen werkt. Vaak krijg je de meest creatieve ingevingen op de momenten dat je ontspannen bent. Gebruik je ademhaling om je lichaam en geest tot rust en in balans te brengen.

 • Maak een concreet stappenplan

Het kan lijken alsof je droom hoog gegrepen is of totaal buiten bereik, maar als je een concreet stappenplan maakt wordt alles veel duidelijker. Wat heb je allemaal nodig en wat moet je daar voor doen? Breek je plan op in kleine stapjes die je één voor één kan uitvoeren, en hou je er aan.

 • Trek je niets aan van de massa

Wat de rest van de wereld belangrijk vindt en wil verwezenlijken hoeft helemaal niet aan te sluiten bij wat jij wil. Durf eruit te springen en jezelf te zijn. De meest succesvolle en gelukkige mensen zijn bijna nooit grijze muizen… Wat de massa denkt is niet belangrijk.

 • Follow the omens

Tip uit The Alchemist (Paulo Coelho); het boek bij uitstek voor wie zijn of haar eigen pad wil volgen en dromen willen verwezenlijken. Follow the omens; volg de voortekenen. Als iets universeel goed zit, dan zie je daar overal tekens van opduiken. Wie het al eens meegemaakt heeft, weet waarover ik het heb. Kleine dingen. Woorden, verhalen en mensen die er eerst niet waren maar nu ineens overvloedig. Tekenen aan de wand. Signs. Omens. Volg ze als je ze ziet, ze zijn reminders van het universum om te bevestigen dat je op de goede weg bent.

Heel veel succes!

Foto bovenaan: genomen in Trinal, december 2018