Mijn eerste boek: ‘Kantoor Kafka, en hoe ik eraan ontsnapte’

Het is zo ver. Kantoor Kafka is niet langer een file op mijn computer, maar een boek dat iedereen kan lezen. Zo spannend! Als ik er aan denk, krijg ik instant kriebels in mijn buik. Wat gaan de lezers er van vinden? Is het herkenbaar voor anderen? Gaat iemand er iets aan hebben? Ik ben zo benieuwd! Ik zou geen verwachtingen mogen hebben, maar ze zijn er toch.

Kantoor Kafka is mijn persoonlijke verhaal over de twee jaar dat ik in vier verschillende kantoren heb gewerkt. Elke keer opnieuw dacht ik dat ik de plek gevonden had waar ik kon blijven, maar de realiteit bleek anders. Ik wrong en duwde om mezelf in de mal te passen die de volgende werkgever voor me had gemaakt, maar ik deed mezelf steeds meer pijn. Het was een constant gevecht tussen mijn eigen normen en waarden, en het idee dat ik daar MOEST passen. Ik had het gevoel dat ik faalde, kreeg fysieke klachten door de stress en belande net niet in een burn-out.

Mijn professionele trein raasde met een rotvaart verder. Bij Kantoor Kafka kwam het tot een absurd hoogtepunt met procedures die mijlenver boven de menselijkheid stonden. Alles wees er op dat ik niet in dat wereldje thuishoorde, dus ik ontsnapte en creëerde een nieuwe realiteit voor mezelf.

Altijd maar meer en sneller

Ik kom regelmatig mensen tegen die vast lijken te zitten in jobs waar ze ongelukkig van worden. Er zijn ook steeds meer burn-outs die daar van getuigen. Mensen werken vaak keihard, en toch eisen veel bazen altijd maar meer en sneller, met enkel winst als doel. Of ze houden vast aan nutteloze procedures die helemaal niet efficiënt zijn. Waar zijn ze mee bezig? Wanneer iemand niet kan of wil volgen, komt er wel een andere in de plaats.

Het klinkt misschien melig, maar ik hoop toch dat Kantoor Kafka een trigger mag zijn voor werkgevers om naar hun beleid te kijken, en voor werknemers om niet te blijven zitten waar het niet goed voelt, maar te kiezen voor hun eigen waarden, normen en dromen.

Give thanks

De twee jaar in de vier kantoren waren slopend voor mijn geest en lichaam. Het lukte me maar net om voldoende energie te vinden om door te blijven gaan. Zonder de fantastische mensen in mijn omgeving, was me dat nooit gelukt. Ik ben hen eeuwig dankbaar voor de steun tijdens de periode waarin Kantoor Kafka zich afspeelde, en ook bij het schrijven van het boek.

In de eerste plaats is dat de man van mijn leven: Jannick. Ik kwam twee jaar lang bijna elke dag verdrietig, gefrustreerd of gestresseerd thuis en hij had het geduld en de gave om me tot rust te brengen. Hij luisterde, bracht me thee en gaf me onbetaalbaar advies. Hij bleef/blijft altijd in mij geloven en gaf/geeft me de ruimte om mijn eigen ding te doen. Bedankt voor al je liefde. Ik hou onbeschrijflijk veel van jou!

Verder wil ik ook graag mijn ouders bedanken. Mama was altijd heel kritisch over mijn werkgevers en hield mijn geluksniveau met arendsogen in de gaten. Ze gaf me waardevol advies en luisterde als ik in tranen aan de telefoon hing. Bedankt mamsie! Papa wil ik bedanken omdat hij me hielp bij het schrijfproces en altijd voor me klaarstaat als klankbord. Bedankt om me de weg te wijzen in de (schrijf)wereld. Het is echt geweldig om zoveel interesses te kunnen delen. Ik zie jullie ontzettend graag. <3

Ook enorm bedankt aan alle vrienden en familie die luisterden naar mijn eindeloze kantoorverhalen en die me telkens weer succes wensten als ik begon te solliciteren voor een volgende job. Ik besef dat ik in die periode niet altijd even vrolijk of geduldig was, bedankt om me toch te blijven steunen en me mezelf te laten zijn, en voor alle kritische opmerkingen en liefdevolle knuffels. You know who you are.

Bedankt aan Charlotte om me na Kantoor Kafka de kans te geven om als PAB-assistente te werken, ook al had ik geen ervaring. Ik ben nog elke dag dankbaar dat we samen kunnen werken. Je bent een grotere inspiratie dan je ooit zal beseffen.

Ik wil ook graag Mila Van Goethem bedanken voor de mooie cover en de illustraties in het boek. Zij zette mijn belevingen om in tekeningen die perfect passen bij mijn verhaal. Bedankt!  

Bedankt ook aan alle opdrachtgevers en iedereen die in me geloofde als schrijfster. En eigenlijk ook aan alle bazen waar ik voor werkte. Iedereen is een leermeester, ook al lijkt dat op het eerste zicht niet altijd zo.

Als laatste wil ik graag Raf en het team van Willems Uitgevers bedanken. Hij kan zich niet inbeelden hoe blij ik was toen hij me belde met het nieuws dat hij Kantoor Kafka wou publiceren. Bedankt voor de steun en om me de kans te geven om mijn boek uit te brengen.  

Kantoor Kafka is te koop bij boekhandels en online.

Lees hier de interviews in Jobat en bij Gazet Van Antwerpen.