Patronen doorbreken

Sinds ik uit Kantoor Kafka ontsnapte, lukt het me steeds beter om patronen te doorbreken. Ik maak er zelfs een soort van spelletje van om te zien wat er met mijn geest en omgeving gebeurt als ik iets anders dan anders doe. De vrijheid die het me biedt, blijft me verbazen. En waar ik in het begin bang was voor de gevolgen, weet ik nu dat die meestal positief zijn, of helemaal niet bestaan.

Het is een cliché, maar onze geest is sterker dan we denken. Dat werkt in twee richtingen: denkpatronen kunnen zo sterk zijn dat je niet door hebt dat jij ze zelf onbewust hebt gecreëerd, maar van zodra je ze hebt gezien, heb je ook de geestelijke kracht om er iets aan te veranderen. Ik probeer er mee te spelen en te experimenteren om ruimte te maken in mijn gedachten en mezelf eraan te herinneren dat niet alles hoeft te zijn hoe het altijd al was.

Een voorbeeld: Ik combineer ondertussen twee jaar mijn jobs als journaliste en PAB-assistente. Er is geen enkele reden waarom ik altijd zou moeten schrijven tussen de klassieke kantooruren, maar toch voelde het de eerste maanden vreemd om tussen negen en vijf iets anders te doen. Nochtans had ik mijn eigen vrijheid gecreëerd, maar ik bleef me vastketenen aan de klok. Alsof er constant een Kantoor Kafka-supervisor achter me aanliep met een checklist. Toen ik dat besefte en ’s middags wat langer in de tuin bleef hangen of afsprak met mijn grootouders, viel er een grote last van mijn schouders. Klinkt misschien stom, maar ik moest het echt bewust ‘testen’ voor mijn hersenen gerustgesteld waren dat er geen negatieve gevolgen aanhingen. In tegendeel. Er volgden meer creativiteit en productiviteit in die uren dat ik wel achter mijn scherm zat.

Patronen bevinden zich natuurlijk ook op andere vlakken dan werk. Zo kom ik al zo lang ik me kan herinneren overal te vroeg aan. Mensen lachen er wel eens mee, maar mij geeft het rust om op tijd te zijn. Ik experimenteerde met ‘te laat komen’ (ja hoor, bewust een paar minuten te laat komen), maar dat voelde niet goed. Al leerde het me wel dat de meeste mensen me dat helemaal niet kwalijk namen en het zelfs amper opmerkten. Ik kom nog altijd graag op tijd, maar ik vind het al iets minder erg als ik toch onverwachts een beetje later ben.

Net zoals de meeste mensen heb ik ook de gewoonte om lege momenten zoals een afgezegde afspraak meteen te willen invullen, anders worden we ongemakkelijk. Ik trap nog vaak in die val. Er is altijd wel iets te schrijven of te doen in huis. Toch probeer ik bewuster om te gaan met die vrijgekomen tijd. Soms vul ik hem voor ik het weet met allerlei taken en nieuwe afspraken, maar het lukt me nu regelmatig om die lege momenten te gebruiken om tot rust te komen of iets leuks te doen. Je bent zelf de enige die verwachtingen stelt, met het voordeel dat je ze dus ook zelf kan veranderen.

Het lijkt ook soms alsof we niet zonder bepaalde drankjes, voeding, Tv-programma’s of apps kunnen, maar dat is echt een illusie. Stilstaan. Reflecteren. Analyseren. Veranderen. Het gaat veel vlotter dan je denkt. De meeste van de dingen die nodig lijken, zijn er puur uit gewoonte.

Denk ook eens na over patronen in omgang met je partner en vrienden. Reageer je oprecht of omdat je het zo gewoon bent? Geef je andere mensen de kans om te veranderen en wil je dat bewust zien? Of blijf je hen altijd vanuit dezelfde visie benaderen, zonder ruimte voor ontwikkeling of verbetering? Het is verbazingwekkend hoeveel je zelf kan veranderen in de relaties om je heen, enkel door je eigen gewoontes te doorbreken.

Wat zijn de patronen waar jij in vastzit? Experimenteer en probeer. Laat eens een huishoudtaakje liggen, je hoeft niet heel je takenlijstje afgewerkt te hebben voor je iets leuks mag doen. Spreek je mening uit wanneer iemand dat niet verwacht, en blaas een warme wind door verzuurde relaties. Daag jezelf uit om het eens anders aan te pakken en voel wat het met je doet. Verras je omgeving en doorbreek de onnodige patronen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Meestal niets wat echt van belang is, als je er dieper over nadenkt. Gewoontes zijn meestal gecreëerd door de verwachtingen van anderen én jezelf. Maak keuzes en stel prioriteiten. Het is naar mijn mening de enige manier om jezelf te worden, te blijven ontwikkelen en het maximum uit je leven te halen.

Foto bovenaan: ergens in de Ardennen. Onder de bomen ontstaan inzichten en ideeën die je ook buiten het bos kan gebruiken.