Ode aan Ras Fire – Aart Timmermans (1959-2019)

Op vrijdag stonden we nog te dansen op zijn verjaardagsfeest waar hij zelf een live show gaf, drie dagen later verliet hij deze wereld. Ras Fire, Aart Timmermans. Mijn levenslange teacher en vriend, en die van zoveel anderen. Iedereen die hem ontmoette, werd geraakt door zijn krachtige persoonlijkheid, uitgebreide kennis en diepe wijsheid. Ras Fire werd ondanks zijn spierziekte drie keer zo oud als dat de dokters hem als kind voorspeld hadden. Een medische mirakel, zogezegd. Maar wij weten beter. Hij koos ervoor om te leven en deed er alles aan om dat te doen. Mind over matter.

Ras Fire is er in mijn herinnering altijd geweest. Als kind nam papa me begin jaren negentig al mee naar zijn gezellige huisje in Waalwijk. Later werden ze beste vrienden, een vriendschap die hij heel mooi beschreef in zijn memoriam op Reggae.be. We aten in dat huisje biologische fruitkoeken en dronken heerlijke thee. Ik luisterde er uren aan een stuk naar gesprekken waar ik nog lang niet alles van begreep. Ik beschouwde hem toen al als een heel speciaal persoon in mijn leven, en dat besef is later alleen maar gegroeid. Aart is altijd heel aanwezig gebleven, en heeft me mee gevormd tot de vrouw die ik nu ben.

Veel mensen kennen Ras Fire vanuit de reggaewereld. Op alle belangrijke concerten en festivals zag je hem vooraan op het podium staan in zijn bekende ligbed-rolstoel, dansend met zijn ogen en wenkbrauwen. Hij maakte zelf ook heel veel muziek, stuurde zijn eigen band aan, regelde persoonlijk het geluid en stond mee op het podium als zanger. Zijn frêle stem gaf me telkens weer kippenvel. Elke keer je hem zag, had hij wel iets nieuws dat hij wou laten horen. Een productie met een Surinaamse rapper, met een Gambiaanse zangeres die hij had ‘gevonden’ of een Nederlandstalige jazztune: Ras Fire maakte het allemaal. Minutieus stuurde hij andermans handen aan om de praktische zaken te regelen, perfect wetend wat hij wou.

Als je met Aart praatte, ging dat nooit over koetjes en kalfjes. Ras Fire was een teacher, een levensleraar in de pure zin van het woord. Hij had over alles een mening. Of je die nu wou horen of niet. Optellen hoe vaak hij me met goede raad, adviezen en inzichten heeft bijgestaan, is onbegonnen werk. We zagen elkaar maar een paar keer per jaar, maar we hadden regelmatig lange gesprekken via de telefoon. Over muziek, de kwaliteit van ons drinkwater, eten, de nieuwste technologieën, het klimaat, lichamelijke kwaaltjes, de natuur, kruiden en ontelbare, diepgaande levenslessen en inzichten. Naast de serieuze onderwerpen, had Aart ook een eindeloze lijst aan wonderbaarlijke verhalen. Fantastisch om te luisteren naar de avonturen die hij in zijn leven had meegemaakt.

Ras Fire leerde me al op jonge leeftijd wat de essentie is van gezonde, natuurlijke voeding. Ik heb nooit anders geweten dan dat hij plantaardig en biologisch at. Meestal bracht hij zijn eigen eten mee als hij ergens heen ging. Zijn keuze om zich op die manier te voeden, heeft waarschijnlijk een gigantische invloed gehad op zijn gezondheid. Aart hielp me ook bij de research naar mijn eindwerk als herborist, over de zuurzak, waar hij zelf heel enthousiast over was. (Lees er hier meer over). Het lijkt misschien alsof onze vriend altijd heel serieus was, maar wie hem kende weet dat Aart een scherp gevoel voor humor had dat op de meest onverwachte momenten boven kwam om de gesprekken te verlichten.

Als tiener wilden de dokters Ras Fire medicijnen blijven geven en voorspelden ze dat hij door zijn verlammende spierziekte amper twintig jaar oud zou worden, maar Aart keerde zich af van de westerse geneeskunde en volgde zijn eigen wijsheid en intuïtie. Hij schrapte alle chemische middelen uit zijn leven en koos voor natuurlijke gezondheidszorg, op basis van zijn eigen onderzoek en ervaring. Door zijn voeding, mindset en levenswijze leefde hij veertig (!) jaar langer dan verwacht. Met een sterkere persoonlijkheid, visie, geest en joie de vivre dan eender wie ik ooit heb ontmoet. De belangrijkste les die Aart me leerde is ‘Mind over matter’. Hij liet mij en zovele anderen zien dat de geest veel sterker is dan het lichamelijke en het materiële. Een paar jaar geleden zei hij nog: “Ook al kan ik mijn lichaam niet bewegen, toch heb ik het gevoel dat ik me als mens volledig heb kunnen manifesteren.” Respect.

Wist Ras Fire ergens dat hij vrijdag zijn eigen afscheidsfeest organiseerde? Of gaf het universum hem die prachtige avond cadeau? Hij maakte een grapje over zijn ouderdom en straalde in het midden van dierbare vrienden en familie. De hele avond hing er een liefdevolle, uplifting vibe. Word, sound and power, zoals je die alleen bij Ras Fire kon voelen. Samen met The Righteous Rockers gaf hij een oerdegelijke rootsreggaeshow waar we samen van genoten. Toen we nadien buiten stonden en iedereen hem omringde met felicitaties en liefde, zag ik pas hoe ontroerd hij was. Ik heb hem nog nooit zo emotioneel gezien als die avond. Hij vroeg me nog of we binnenkort langs zouden komen om te luisteren naar zijn nieuwe Nederlandstalige lied ter ere van vijfenzeventig jaar bevrijding in 2020. Ik beloofde hem dat we een datum zouden prikken. We wisselden woorden van liefde uit en namen afscheid met tranen in onze ogen, zonder te weten dat het de laatste keer zou zijn. Het verlies doet me enorm veel pijn, maar tegelijk kon ik me geen mooier afscheid van hem voorstellen.  

Ik ben onbeschrijflijk dankbaar dat Ras Fire zo lang deel heeft uitgemaakt van mijn leven en dat hij me zoveel waardevolle kennis, inzichten en liefde gaf. We gaan hem missen in hart en ziel, maar hij leeft verder in de geest van ontelbare mensen, en natuurlijk ook in zijn muziek. Respect en waardering ook voor de vrouwen die Ras Fire altijd liefdevol verzorgd hebben en de mannen die hem heel het land rond en over de grenzen heen brachten.

Strength & guidance, voor iedereen die Ras Fire kende en liefhad.  

Mind over matter.
Sending you showers of blessings & love, my dear Ras Fire.

Jah was, is and will be always by your side.

❤️

Foto bovenaan: VICE (ROOS PIERSON)