Dankbaarheid in Coronatijden

Tussen de klagers en zagers door, hoor en zie ik veel stille genieters in Coronatijden. Mensen die het positieve (blijven) zien en er binnen de mogelijkheden het beste van maken. Eén van de eigenschappen die hen verbindt, is dankbaar zijn voor wat er is. Grote en kleine dingen. Natuurlijk mis ik de warme knuffels met mijn geliefden, de gezellige avonden rond het kampvuur en de meditatieve bassen van soundsystems, maar ik kan (tijdelijk) zonder. Nu er voor de meeste mensen minder externe prikkels zijn, wordt het steeds duidelijker wat ons dagdagelijks gelukkig maakt.

Ik maakte voor mezelf een (met zekerheid onvolledig) lijstje van waar ik de laatste weken (extra) dankbaar voor ben:

 • Mijn fantastische, geweldige J, en de ongestoorde, ongehaaste tijd die we samen doorbrengen.
 • Meer contact dan ooit met mijn grootouders.
 • De wekelijkse online yogasessies (en babbels uiteraard) met mijn beste vriendinnen.
 • Het onthaasten.
 • De gezondheid van mijn geliefden en mezelf.
 • Tijdloos tuinieren.
 • De laatste grote klussen in ons huis die afraken.
 • Ontelbare livestreams met geweldige muziek.
 • Eindelijk tijd hebben om al die verzamelde recepten te testen.
 • Het huwelijk van mijn mama met haar B.
 • De (veel te korte) rustpauze die moeder natuur kreeg/krijgt.
 • Beseffen dat ik nog minder spullen nodig heb dan ik al dacht.
 • De zonsondergang in ons tuintje.
 • De ongeplande avonden en weekends.
 • Mijn (bijna) lege agenda.
 • De boeren die onze verse groenten en fuit telen.
 • Lekkere, plantaardige en biologische voeding.
 • De rust in mijn hoofd.
 • Het bloemenplukveld (en onze bloemenboerin!) van Grondkleur.
 • De fietstocht door de velden naar Charlie.
 • Onze bubbel.
 • De liefde onder onze geliefden.
 • Het gebrek aan moeten.
 • De zoemsymfonie van de insecten in ons tuintje.
 • Reggae music.
 • De Ekowinkel achter mijn hoek.
 • Het tragere leven.
 • Alle mensen die (professioneel) een tandje bijsteken. In de zorg en daarbuiten.
 • Internet.
 • De zon op mijn huid.
 • Artiesten die hun creativiteit via digitale platformen op ons afvuren.
 • De afwezigheid van prikkels.
 • De naaisters die massaal en onbaatzuchtig herbruikbare mondmaskers naai(d)en.
 • Het zien groeien en bloeien van al onze eetbare planten.
 • De oranje-rood-roze wolkenlucht.
 • The Ultimate Vegan Lasagne.
 • Mijn job als freelance schrijfster.
 • Mijn job bij Charlie.
 • Boeken.
 • Stilte.
 • Onze katten.
 • De tongdrum van Sound Nest.
 • Zelfkennis.
 • De bevestiging van het persoonlijke pad dat ik volg.
 • Gesprekken met gelijkgestemden.
 • De erwtenplanten die boven me uitstijgen en me elke dag verwonderen.
 • Onze kwaliteitsboxen. (Cruciaal als muziekliefhebber!)
 • Virgin mojito’s met munt uit ons tuintje.
 • De luxes die bij onze maatschappij horen.
 • Het leven.

Waar ben jij (dagelijks) dankbaar voor? Als het moeilijk is om dat te zien, kan het helpen om elke dag drie dingen op te schrijven. Dat kan gaan van een telefoontje, een babbel met de buurvrouw, iets nieuws dat je geleerd hebt, een lekker dessert dat je maakte en de bloemen die je onderweg zag, tot de zachte zetel waar je ’s avonds in neerploft, een warme douche, die korte yogasessie of dat kwartiertje waarin je even helemaal niets hebt gedaan. Er is zeker iets waar je vandaag dankbaar voor bent.

Take care. Blijf gezond. Give thanks.

PS: Een paar jaar geleden maakte ik al eens een lijstje van winterdingen die me blij maakten.

Foto: de waterlelies in de tuin bij mama en B. <3