Boek ‘Brandweerverhalen’: NU te koop!

BIEP BIEP BIEP! Op het moment dat het schelle geluid weerklinkt, verandert alles. Jannick spring recht, grabbelt zijn sleutels, loopt naar de voordeur en sprint weg. Een uur, twee uur, een halve dag of een hele nacht later komt hij weer thuis. Soms helemaal afgepeigerd, meestal vol adrenaline, maar altijd met een verhaal. De ene keer vol humor en euforie, de andere doordrongen van gevaar en menselijk leed. Het waren zijn verhalen die me inspireerden om dit boek te schrijven.

Jep, je leest het goed. Ik heb een nieuw boek geschreven! Deze keer niet gevuld met mijn eigen ervaringen zoals in Kantoor Kafka, maar met die van meer dan vijftig geweldige brandweermannen -en vrouwen. Ik ben hen eeuwig dankbaar voor de openhartige, vaak onvergetelijke gesprekken.

Brandweer en verhalen. Ze zijn van alle tijden en van overal. Elke brandweerman of -vrouw geniet van de verhalen die op doodse momenten met de collega’s worden gedeeld. Het ene al wat straffer dan het ander, soms wat aangedikt doorheen de tijd. Maar steeds gaan ze over moed, collegialiteit en over mensen helpen. In dit boek slaagt Natacha Michiels erin om de sfeer van de kazerne weer te geven verpakt in 50 mooie verhalen. Verhalen over grote en kleine heldendaden, maar vooral over wat de brandweer betekent voor de brandweerlieden, hun familie en de hele maatschappij.

Bert Brugghemans, Commandant Brandweer Zone Antwerpen

Over water, vuur en zoveel meer

Met 18 000 zijn ze, de vrijwillige en professionele brandweerlieden in ons land. Altijd klaar om uit te rukken en te helpen. We associëren ze vooral met brand, maar ze doen nog zoveel meer. Wat er ook gebeurt, de mannen en vrouwen van de brandweer staan elke keer weer paraat. Maar hoe gaat het eraan toe tijdens zo’n interventie? Wat gaat er door hun hoofd in het heetst van de strijd? Welke dingen blijven hangen?

Voor dit boek verzamelde ik verhalen van meer dan vijftig brandweerlieden, maar vooral van mensen. Ze vertellen openhartig over interventies die hen bijbleven, van de jaren zestig tot nu. Bij sommigen zijn dat grote rampen zoals een vliegtuigcrash, de aanslagen in Zaventem, de brand op de Kalmthoutse Heide, een kettingbotsing of een treinramp. Ze staan op hun netvlies gegrift, en in ons collectief geheugen. Anderen vertellen over het instorten van een torenkraan, slachtoffers te water, uitslaande huis- en fabrieksbranden, zware verkeersongevallen, verliezen van familie in een brand, verwijderen van wespennesten, redden van dieren en zelfs een baby die ter wereld kwam in de kazerne.

Het is de eerste keer dat persoonlijke ervaringen van Belgische brandweerlieden samen in een boek verschijnen. Wat de vertellers allemaal gemeen hebben, is hun engagement, moed, hulpvaardigheid, toewijding, opoffering en liefde voor mensen. Ze gaan net dat stapje verder. Soms ten koste van zichzelf, altijd met de juiste intentie. Dit boek is een ode aan de brandweer.  

Laat jezelf meevoeren met de spannende, verrassende, grappige, droevige, ontroerende, memorabele en straffe verhalen. Beleef mee wat de brandweerlieden elke dag, elk uur en elk moment ervaren.

‘Brandweerverhalen. Over water, vuur en zoveel meer’ is te koop bij boekhandels en online. (Willems Uitgevers)

BEDANKT AAN ALLE MENSEN DIE EEN VOORBESTELLING DEDEN!

Meer informatie via Brandweerverhalen.eu.