5 jaar vrij van allergie

Studies tonen aan dat bijna dertig procent van de Belgen aan een allergie lijdt. De meeste mensen ondergaan de symptomen, nemen medicatie of vermijden gewoon volledig waar ze allergisch aan zijn. Maar ik ontdekte dat er ook een manier is om er vanaf te raken, iets wat veel sterker is dan eender welke medicatie: onze eigen geest. Intussen ben ik vijf jaar allergievrij en besef ik meer dan ooit dat we veel meer kunnen dan we denken. Mind over matter.

Zelf reageerde ik elf jaar geleden voor het eerst allergisch op appels, peren en steenvruchten. Mijn keel en gehemelte zwollen op en begonnen te kriebelen, ik kreeg het warm en moest ontzettend veel niezen. Zelfs bij klein een slokje appel -of kersensap. Toen ik via via de kans kreeg om NLP-master en sjamaan Paul Liekens te ontmoeten, stelde hij voor om me ineens van mijn allergie af te helpen. Eerlijk: ik kon amper geloven dat hij iets zou kunnen veranderen en was heel sceptisch. Zoveel mensen hebben allergieën… Het zou wel heel gek zijn dat hij het op een paar uurtjes kon oplossen.

En toch.

Na een sessie van twee uur bij Paul kon ik tot mijn grote verbazing alles weer eten, en dat is zo gebleven. Geen reacties, geen allergie, alleen maar genieten van heerlijke vruchten. Give thanks, anytime. ❤

Hoe werkt dat dan?

Volgens Paul (en collega’s) is een allergie het resultaat van een foutje van ons immuunsysteem. Ons lichaam reageert op iets wat helemaal niet gevaarlijk is. Door met je onderbewuste samen te werken kan je dat foutje herstellen en reageert je systeem (weer) normaal. Er zijn verschillende manieren om je onderbewustzijn te herprogrammeren. Sommigen doen het in een diepe meditatie of herhalen mantra’s, anderen gebruiken hypnose en Paul is een expert in NLP, neuro-linguïstisch programmeren. Die techniek behoort zogezegd tot de pseudowetenschap, omdat de werking nog niet bewezen is. Dat komt deels door een gebrek aan onderzoek, en omdat NLP heel persoonsgebonden is. Elke geest is uniek en functioneert op een andere manier. Toch is er al wetenschappelijk onderzoek* gebeurd, met wisselende resultaten.

Maar wie heeft wetenschappelijk bewijs nodig als het resultaat zich vanzelf openbaart? Ik sta er nog steeds versteld van dat ik vijf jaar geleden zo snel van mijn allergie afraakte. Een vriendin die allergisch was aan katten en honden volgde me enkele maanden later en kreeg hetzelfde resultaat. Sindsdien knuffelt ze alle dieren die haar pad kruisen, zonder snotteren en moeilijk ademhalen. Of het bij iedereen werkt, weet ik natuurlijk niet. Maar buiten een beetje geld en een paar uurtjes heb je niets te verliezen en ontzettend veel te winnen, toch?

Zelfhelend vermogen

Ieder van ons bezit een zelfhelend vermogen. Misschien heb je het al wel gemerkt. Je kan bepaalde symptomen versterken of verzwakken, gewoon door de manier waarop je erover denkt en ernaar kijkt. Natuurlijk is het niet zo simpel, zelfheling vraagt veel meer dan een oppervlakkige gedachte. Het werkt in ons onderbewustzijn, en om dat te bereiken moet je oefenen en tijd investeren. Het fascineert me mateloos, de manier waarop we onze geest kunnen gebruiken. Er zijn nog zoveel mogelijkheden! Ik kijk er naar uit om er meer over te leren. Interesse? Check zeker de documentaire Heal, met onder andere Dr. Joe Dispenza, Deepak Chopra, Michael Beckwith en Anita Moorjani. Het boek van Dispenza (The biology of belief) ligt ook alvast klaar op mijn leesstapel.

Steeds meer mensen hebben door dat je zelf je gedachten, overtuigingen en state of mind bepaalt. En dat geldt dus ook (deels) voor de toestand van ons lichaam. We kiezen zelf hoe we daar mee omgaan en hoeveel invloed we erop uitoefenen. Ik durfde het zelf eerst niet te geloven, maar het is het zoveelste bewijs dat alles verbonden is…en dat je zelf (onbewust) je ziektebeeld/allergie kan creëren, maar ook weer helen. Bij allergieën blijkt dat heel vlot te gaan. Je hebt geen reeks workshops of behandelingen nodig, één sessie is voldoende. Daar leer je ook de techniek aan om zelf aan de slag te gaan en/of anderen te helpen. Je onderbewustzijn doet de rest.

Klinkt zweverig en totaal onrealistisch? I know, zo zou ik ook gereageerd hebben als ik het niet zelf ervaren had, maar uiteindelijk is deze manier van werken met jezelf net heel down to earth. Je werkt enkel met je eigen geest. Wie zijn wij om een oordeel te vellen over de kracht van ons brein? Om te doen alsof we alles weten en begrijpen? Hebben we meer vertrouwen in chemische middelen dan in onze eigen mogelijkheden? Voor mij is het de zoveelste bevestiging dat je geest sterker is dan je lichaam. Zoals Ras Fire altijd zei: Mind over matter! Ik ben nog elke dag dankbaar dat ik dit mocht ontdekken en dat ik alle vruchten kan eten die de aarde ons biedt.
Een appeltje, iemand?

*Wetenschappelijk onderzoek naar NLP:
https://iepdoc.nl/wetenschappelijk-onderzoek-nar-nlp/
https://hetnlpcollege.nl/nlp-wetenschappelijk-bewezen/

Afbeelding neuronen bovenaan: Gerd Altmann via Pixabay