‘Onze Aarde Vieren’: hoopvol, praktisch en inspirerend boek in tijden van klimaatverandering

Toen mede-herboriste Karen Vande Wiele me liet weten dat ze samen met groenblogger Hilde Cassimons een boek had geschreven, was mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. In samenwerking met Stichting Kunstboek publiceren ze begin november ‘Onze Aarde Vieren, enthousiasme in tijden van klimaatverandering’. De auteurs schetsen het grote probleem, maar focussen vooral op concrete acties en inspirerende voorbeelden om het tij te doen keren.

Het boek bestaat uit vier delen, gekoppeld aan de natuurelementen. Alle hoofdstukken zijn rijkelijk geïllustreerd met mooie foto’s en tekeningen van Sabrina de Backer. Doorheen het boek vind je ook regelmatig quotes en wistjedatjes met leuke en verrassende feiten.

Als eerste krijg je een duidelijk beeld van de toestand waarin Nuova, Moeder Aarde, zich bevindt. Nuova neemt de lezers zelf mee doorheen de evolutie van de klimaatveranderingen. Op een heldere en wetenschappelijk onderbouwde manier leggen de auteurs uit waar het concreet om draait. Ze zoemen in op wat de grote spelbrekers zijn: fossiele brandstoffen, transport, industrie, land- en tuinbouw en afval. Verbluffende cijfers en onweerlegbare feiten stapelen zich op, telkens gekoppeld aan hallucinante voorbeelden en verhalen.

Na de harde cijfers volgen er hoopvolle verhalen van zes lokale burgers die actie besloten te ondernemen. Dit hoofdstuk vormt de kern van het boek en toont duidelijk aan dat we als ‘gewone mensen’ wel degelijk een groot verschil kunnen maken. Elk deel bevat uitgebreide informatie over het hoe en waarom van de mooie ondernemingen. Zo wandel je mee door het voedselbos van Laurence Claerhout, stap je in de biodiverse tuin van Hilde Cassimons zelf, volg je Luc Robberechts en zijn plukkers op de CSA-boerderij ‘Het gezonde plukveld’ en neem je een kijkje in het ecologisch gebouwde huis van Lies en Luc. Als kleindochter van gekend kleermaker Albert Cheretté stapte Laura tijdens de coronacrisis dan weer in de voetstappen van haar pepe. Met ‘Anonymous Albert’ produceert ze eerlijke, duurzame pure basic kledingstukken met een persoonlijk randje. Shoppen voor eten doe je bij Tarra Verpakkingsvrij, het winkeltje van Nora (intussen verhuisd van Buggenhout naar Dendermonde). Mooi, lekker én duurzaam! Doorheen dit hoofdstuk vind je ook zes mooie kruidenportretten terug van planten die een connectie hebben met één van de verhalen.

In het derde deel stellen Karen en Hilde een heleboel concrete, laagdrempelige acties voor waar je als lezer zelf mee aan de slag kan gaan. Dat gaat van een wadi in de tuin en zelfgemaakte verzorgings- en schoonmaakproducten tot borderranden van wilgentenen, een groentecake, natuurlijke airconditioning en duurzaam omgaan met je menstruatie. Elk onderdeel is voorzien van een duidelijke stappenplan, herkenbare pictogrammen én een lijstje met wat je positief bijdraagt aan de aarde. De laagdrempelige aanpak geeft meteen zin om in actie te schieten.

Het laatste deel van het boek is een pleidooi voor samenwerking en verbinding om Moeder Aarde te helpen. De auteurs bekijken hierin het grotere plaatje en gaan dieper in op klimaatpsychologie en de theorie van de donuteconomie. Waarom is er niet meer zorg voor toekomstige generaties? Hoe komt het dat er zoveel misvattingen zijn? Wat is milieumelancholie? Welke economische modellen kunnen de aarde redden? Karen en Hilde bieden een antwoord op deze en nog veel meer vragen. Ook hier zijn er telkens inspirerende tips en voorbeelden die de theorie concreet maken.

‘Onze Aarde Vieren’ is een aanrader voor iedereen die zichzelf wil informeren over de aarde en de klimaatverandering, maar vooral voor wie actie wil ondernemen. De talloze unieke voorbeelden en originele tips zijn zowel gericht op zij-die-er-nog-weinig-over-weten, als op de meer doorwinterde klimaatkenners/activisten/mensen-die-het-goede-proberen-te-doen. Het boek kreeg alvast enkele enthousiaste reacties van onder andere Nic Balthazar, Bert Gabriëls, Mme Zsazsa en Louis De Jaeger.

“Het boek legt op een zeer fijne maar ook confronterende manier uit dat wijzelf de oorzaak zijn van misschien wel het grootste probleem waar we ooit mee te maken kregen. Gelukkig tonen de auteurs ook aan dat we ook deel van de oplossing kunnen zijn, aan de hand van hoopgevende projecten opgestart door mensen zoals jij en ik.” – Louis De Jaeger, voedselbos-expert en auteur van ‘We eten ons dood’

Onze Aarde Vieren is reeds als pre-order verkrijgbaar via ortiga.be, met allerlei leuke extra’s.
Het boek ligt in de handel op 5 november 2021.

Ook te volgen via Instagram: @onzeaardevieren

Tip: ‘Onze Aarde Vieren’ sluit mooi aan bij het ‘ABC van het Klimaat’ waar ik achter de schermen aan mocht meewerken.