Zin om te helpen bij ons levensproject in Portugal?

Sinds we afgelopen oktober naar ons landje verhuisden, hebben we al heel wat werk verzet. We ruimden het oude huis op dat dertig jaar leeg had gestaan, creëerden een mooie plek rond onze camper die voorlopig nog steeds ons huisje is, legden een kleine(re) wintermoestuin aan en een gigantische zomermoestuin, plantten tientallen bomen, zorgden voor wateropvang, zeefden tonnen compost en nog veel meer. Dat lukt allemaal met z’n tweetjes, maar extra handen zijn altijd welkom, net als leuk gezelschap. Daarom schreven we ons in bij het wereldbekende workaway. Heb jij zin om ons te helpen en van elkaar te leren in het prachtige Portugal?

Voor wie niet bekend is met workaway: even een woordje uitleg. Het populaire platform verbindt mensen die hulp zoeken en reizigers die willen helpen. De afspraken en taken zijn heel uiteenlopend, maar de basis is altijd een culturele uitwisseling. Als workawayer werk je een aantal uren per dag in ruil voor kost en inwoon. Bij sommige hosts werk je mee in de tuin of aan verbouwprojecten, bij andere zorg je voor kinderen of dieren. Al gaat het ook veel verder dan dat. Check vooral zelf de vele profielen van mensen over de hele wereld. Voor onze camper het begaf in het zuiden van Frankrijk schreven we onszelf ook in om als workawayers te helpen bij mensen in Portugal, maar voor we het wisten, hadden we ons plekje al gevonden, zonder de website.

Een van de belangrijke redenen waarom we hier zijn komen wonen, is omdat we ons het beste voelen in (samenwerking met) de natuur, op een rustige plek. Ons landje ligt dan ook buiten het dorp, aan het einde van een doodlopend weggetje, onderaan een groene vallei met een uitzicht waar we altijd van zullen blijven genieten. Ons doel is (op termijn) zo zelfvoorzienend mogelijk te leven. Omdat we hier nog maar kort zijn, hebben we nog een lange weg te gaan. Onze ervaringen met groenten kweken in België namen we natuurlijk mee, maar met een ander klimaat en totaal andere grond (klei!) is het vooral experimenteren en leren.

Over het huis maken we ons weinig zorgen. We hebben ons camperhuisje en voelen duidelijk dat onze prioriteit bij het kweken van eigen groenten en fruit ligt. In tegenstelling tot bij de verbouwingen van ons (voormalige) huis in België, maken we hier bewust geen lange to-dolijsten en stellen we geen deadlines. We zien wel hoe het loopt. Bouwen en renoveren met ecologische materialen kunnen we. De extra dimensie hier is een uitgebreid 12V-zonnepanelensysteem, waterfiltersystemen en composttoiletten (zoals in de camper). Dat het goed zal komen, daar twijfelen we niet aan. Wanneer? Op z’n tijd.

Wat wij bieden

Op dit moment wonen we zelf nog in onze camper, dus helaas hebben we nog geen ‘echt’ onderdak voor workawayers. Wat we wel hebben, is een grote tent. Reizigers met een camper vinden hier in ieder geval een perfect plekje en zijn zeer welkom. Gezien we hier toch vooral buitenleven, hopen we dat mensen de charme zien van het simpele leven, net als wij. Water van het netwerk hebben we niet. Douchen kan in onze kleine camperbadkamer, maar vooral onder de zuiderse zon.

Wie hier komt helpen, krijgt een gigantische dosis positieve energie, uitgebreide vegetarische maaltijden (als je erop staat, kunnen we een keer per week vlees of vis voorzien) en regelmatig een streepje reggae op de achtergrond, de soundtrack van ons leven. Belangrijke extra: we hebben een heel energieke, enthousiaste en liefdevolle jonge border collie, Buju. Hij is er bijna altijd bij en vindt het geweldig om nieuwe vrienden te maken.

Standaard stellen we voor dat workawayers vijf dagen per week vier à vijf uur per dag werken, maar we staan zeker open voor andere suggesties. Buiten die uren kan je genieten van ons domein en de grote vallei waar je uren kan wandelen, maar er zijn nog veel meer dingen te doen in onze directe omgeving. We wonen bijvoorbeeld maar een half uurtje van de prachtige stranden van Nazaré, São Martinho do Porto en Foz do Arelho. Aan de andere kant vind je het natuurpark Serra de Aire e Candeeiros. Als je graag steden en musea bezoekt kan je terecht in Alcobaça, Óbidos, Caldas da Rainha en nog veel meer mooie plekken. Als je geen eigen vervoer hebt kunnen we je afzetten (als het niet te ver is) en meenemen wanneer we zelf op pad gaan. De bushalte ligt bovenaan de heuvel.

Extraatje: we hebben een goede WiFi-verbinding. Handig om contact te houden met de buitenwereld, of om werk op afstand te doen, zoals ik.

Heb jij zin om te helpen bij ons levensproject? Of ken je iemand die staat te popelen om te vertrekken? Stuur me een berichtje en wie weet zien we elkaar hier binnenkort op ons landje in Portugal! We zijn je alvast eeuwig dankbaar.

Profiel Workaway: https://www.workaway.info/en/host/585553718852